731 - A kínai Auschwitz borzalma

2014-02-25 12:30:00 szorenyi.p

hírkép

A japán császári hadsereg titkos biológiai és vegyi hadviselési alakulatáról, a 731-es egységről szóló dokumentumfilm forgatásába kezdtek az északkelet-kínai Harpinban, amelynek külső kerületében még állnak az egykori komplexum épületmaradványai.



A 731 címet viselő, ötször hatvan perces filmsorozatban egykori szemtanúk és kutatók szólalnak majd meg, emellett archív felvételeket is szerepeltetnek benne. A forgatás helyszínei között szerepel Kína mellett az Egyesült Államok, Oroszország és Japán.

"Sohasem lehet kárpótolni a kínai embereket a megszálló japán hadsereg által okozott sérelmekért, a történelemre emlékeznünk kell, a katasztrófát sosem feledhetjük" - mondta a 73 éves Li Feng-csin túlélő a film tervének bejelentése alkalmával.

A hírhedt 731-es egység a Kínára és Délkelet-Ázsiára kiterjedt biológiai hadviselés japán központja volt, egyesek szerint a világ legnagyobb ilyen jellegű kísérleti bázisa. 1932-ben, Mandzsúria megszállásával egy időben hozták létre "járvány-megelőzési és vízellátási egység" fedőnévvel egy orvos tábornok vezetésével. Gigantikus kutatási és fejlesztési komplexumát a Harpin melletti Pingfangban működtették. Hat négyzetkilométeren terült el és 150 épület állt rajta, körülbelül háromezren éltek benne, köztük 300-500 orvos és kutató.

Gyáraiban bolhatenyészeteket tartottak, bubópestis-baktériumok előállítására alkalmas technológiákat alkalmaztak, a területén tárolt konténerekben vegyi és biológiai tenyészanyagokat tároltak. A kutatók kísérleteik nagy részét élő embereken végezték. Nem ritkán altatás, érzéstelenítés nélkül operáltak, boncoltak. Feljegyzések szerint főztek, centrifugáztak és mélyhűtöttek is embereket, de volt, hogy transzfúzióval lovak vagy más állatok vérét juttatták áldozataikba.

A háború alatt összesen több ezer biológiai és vegyi támadást hajtottak végre, így például Csöcsiang tartományban, Hunanban, Csiangszuban, Csilin, Kuangtung, Jünnan és Hejlungcsiang tartományokban. Az áldozatok számát több százezerre teszik. A szennyezett területeken sokan kegyetlen kínok között haltak meg.

Egy kínai szerző által tavaly a témában megjelentetett könyv szerint a 731-es egység kutatói több mint 10 ezer emberen végeztek kísérleteket. Kínai, szovjet, mongol és koreai polgári személyek, hadifoglyok egyaránt voltak az áldozatok között. A visszavonuló japán hadsereg végül felrobbantotta a bázist, amikor a Szovjetunió 1945-ben elfoglalta Harpint.

Miután Japán kapitulált 1945 augusztusában, Douglas MacArthur tábornok, a megszálló erők amerikai főparancsnoka a biohadviselés kutatási eredményeinek átadásáért cserében garantálta a 731-es egység tagjainak büntetlenségét.