Terjeszkedik a Pinewood filmstúdió

2014-02-17 19:36:00 j.protic

hírkép

Új stúdiót nyit Cardiffban a híres brit Pinewood filmvállalat - közölte hétfőn a BBC News.

 



Az új stúdió létrehozásáról szóló megállapodást Carwyn Jones, a walesi tartományi kormány első minisztere és Ivan Dunleavy, a Pinewood Shepperton vezetője jelentette be. A walesi kormány abban bízik, hogy a közel 17 ezer négyzetméteres létesítmény 90 millió fontos bevételt hoz majd a gazdaságnak. Jones kiemelte, hogy a Pinewood-leányvállalat Walesbe telepítése nagyszerű lehetőséget nyújt első osztályú filmes és televíziós produkciók odavonzására.

A tervek szerint a walesi kormány 30 millió fontot fektet be a Pinewoodon keresztül érkező produkciókba.

A walesi film- és televíziós ipar fejlődése az utóbbi években kapott lendületet, két éve nyílt meg a BBC Cymru Wales Roath Lock stúdiója, amely számos helyi és országos műsornak ad otthont.

Pár éve már történt egy kísérlet arra, hogy Walest a brit filmgyártás egyik fellegvárává tegyék. 2008-ban sokmillió fontos beruházással készült fel Cardiff közelében a Valleywoodnak becézett Dragon International Studios, de néhány tévésorozaton kívül eddig csak egyetlen film, az Ironclad készült ott.

A Pinewood és Shepperton Stúdiókban az elmúlt 75 évben több mint 1500 film készült, beleértve a James Bond-filmeket és a Folytassa-sorozatot is.