Eszterháza Központ alakul

2014-01-24 10:50:00 superadmin

hírkép

Annak érdekében, hogy a fertődi Esterházy-kastélyegyüttes a közép-európai régió, Európa illetve a világ egyik kulturális-szellemi központjává váljon, és mint ilyen Magyarország meghatározó kulturális-turisztikai helyszíne legyen, a kormány az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont létrehozásáról döntött tegnapi ülésén.



Az Eszterháza Kulturális, Kutató és Fesztiválközpont (Eszterháza Központ) létrehozásának egyik fontos célja, hogy az Eszterházy család fraknói hercegi ágának műtárgyai, illetve a Joseph Haydnhoz kapcsolódó tárgyak és kutatási anyagok befogadására, közzétételére és bemutatására alkalmas új múzeum és kutatóközpont jöjjön létre a fertődi Esterházy-kastélyegyüttesben. Ezzel együtt az új intézmény Magyarország meghatározó kulturális és turisztikai helyszíneként járulhat hozzá a fertődi összművészeti szintér megteremtéséhez, illetve a nemzetközi zenekultúra és műveltség egyik központja és találkozóhelye lehet.

A kormány döntése értelmében, a Forster Központból kiválással létrejövő új intézmény, az Eszterháza Központ, egyrészt múzeumi szakmai besorolású közgyűjteményként – Esterházy-kastélymúzeum –, illetve mint a Joseph Haydn életművét kutató és bemutató Haydn Kutatóközpont működik majd 2014. március elsejétől. Az Eszterháza Központ, a teljes felállását követően, a múzeum és a zenei központ mellett 22 ezer négyzetméternyi épületegyüttest és 250 hektár földterületet – park, kertek, szántóföld – is működtet majd.