Ezekből már nem lesz macskapörkölt

2014-01-17 10:05:00 V.J.

hírkép

Kínai állatvédők megakadályozták, hogy 2800 kóbornak mondott macska dél-kínai éttermek asztalán végezze - jelentette a China Daily című lap.



A teherautón ketrecekben szállított cicák számára a végállomás Kuanghszi-Csuang autonóm terület székhelye, Nanning lett volna, de civil állatvédők a Hupej tartományi Vuhanban feltartóztatták a járművet és kiszabadították a rakományát.

A teherautó sofőrjét a rendőrség őrizetbe vette, mert az áru fuvarozásához felmutatott állategészségügyi dokumentumok hamisnak bizonyultak. Bizonyosságot nyert, hogy a kisállatokat a nanningi éttermek konyháinak szánták.

A vuhani állatvédő csoport vezetője közölte, hogy egyelőre nem tudták valamennyi cicát elhelyezni, de igyekeznek a megfelelő megoldást találni a helyzetre.

A China Daily nemrégiben közölt cikket éppen Nanningból, ahol már alakultak állatvédő közösségek, amelyek a kóbor állatok megmentésére, örökbefogadásukra, orvosi ellátásukra szerveződtek. Ennek érdekében segélyállomásokat hoztak létre, az interneten hirdetnek.

Az állatvédők szerint sok újdonsült gazdi csak ki akarja próbálni a kutya- és macskatartást, és amint ráun az állatra vagy költségesnek véli a tartását, szélnek ereszti négylábú társát.
A sajtóban elvétve, de írnak állatmentő akciókról és tudni lehet azt is, hogy állatvédők nyilvános fellépésükkel, helyenként demonstrációikkal igyekeznek a kisállatokkal kereskedőket, illetve a húsukat előszeretettel fogyasztókat jobb belátásra bírni.

Becslések szerint Kínában évente tízmillió kutyát és négymillió macskát értékesítenek étkezési célra. Többségük kóbor vagy ellopott állat; vannak olyanok is, amelyeket sintérek gyűjtenek be vagy megmérgeznek.