Zenész, akit megihletett a 4-es metró

2014-01-13 15:07:00 szorenyi.p

hírkép

Szokatlan témát választott első lemeze számaihoz Petruska András, az ujjpengetős technikát alkalmazó fiatal, tehetséges gitáros. A tavasszal megjelenő Metropolita című anyag a 4-es metró állomásainak hangulatához kötődik.



A néhány évvel ezelőtt egy televíziós tehetségkutatón feltűnt zenész már túl van négyszázadik koncertjén, többek között elnyerte a Veszprémi Utcazene Fesztivál első díját, fellépett külföldön is és turnézott a Quimby "bemelegítőjeként".

Petruska András tavasszal megjelenő első, Metropolita című albumának koncepciója szervesen kötődik a 4-es metró állomásainak hangulatához, a dalok címei is egy-egy megálló elnevezését kapták.

A Metropolita célja a metrót körülvevő közeg és történetek bemutatása, a 21. századi Budapest egy pillanatképének elkészítése. A Metropolita egyszerre törekszik helyi identitásteremtő eszköz lenni, szórakoztatni, valamint könnyűzenei eszközökkel ötvözni a helyi zene, a népzene elemeit - áll a kommünikében.

Mint írták, a lemez dalaiban megjelennek a megállók környékének történetei, az arra járó jellegzetes emberek, valamint megszólalnak a múlt és jelen szereplői. A dalokat Petruska András írta, hangszerelte és adja elő, a szövegeket Babarci Bulcsúval közösen szerezte. A stúdiómunkálatokban közreműködött Szokolay Dongó Balázs és Unger Balázs.

A Metropolita bemutató koncertje március végén, a 4-es metró átadásával közel egy időben lesz.