A hóvihar milliók életét nehezíti Amerikában

2014-01-03 17:22:00 j.protic

hírkép

Faggyal, viharos erejű széllel és helyenként a 60 centimétert is meghaladó hóval okozott káoszt az Egyesült Államok északnyugati területein egy nagykiterjedésű téli vihar.

 



A viharrendszer 22 államot érint, melyeknek összlakossága eléri a 100 milliót is, de a legzordabb körülményeket a meteorológiai szolgálat szerint New York és Massachusetts államban kell elviselni.

New York városában, ahol a hótakaró vastagsága péntek estére várhatóan eléri a 15-30 centimétert, Bill de Blasio újdonsült polgármester arra szólította fel a lakosokat, hogy maradjanak otthon. A város iskoláiban szünetel a tanítás.

Adrew Cuomo kormányzó csütörtökön New York állam egész területére kiterjedő szükségállapotot hirdetett. Albany környékén estére több mint 35 centiméteres lesz a hó. New Jerseyben Cuomóhoz hasonlóan járt el Chris Christie kormányzó.

Bostonban a pénteki előrejelzés szerint a mínusz 20 fokot is meghaladó hideg mellett 25-45 centiméteres hóval számolnak. Utóbbi adat a duplája az egy nappal korábbi várakozásoknak. A tanítást ebben a nagyvárosban is leállították. Több, Bostonnal határos illinois-i megyében hófúvás-riadót rendeltek el.

Chicagóban a fagy elérte a 25, Connecticut állam egyes vidékein pedig a mínusz 29 fokot. Delaware-ben pénteken nem nyitottak ki az állami hivatalok.

A hóvihar miatt csütörtökön 2200, pénteken pedig 1300 repülőjáratot töröltek. A New York-i JFK repülőtéren felfüggesztették a forgalmat. A metropolisz három légikikötőiben több száz kempingágyat helyeztek készenlétbe a várakozásba belefáradt utasok számára. Az éjszaka folyam New York államban több autópálya-szakaszt lezárva tartottak és reggel megritkították a helyi érdekű vasúti járatokat is.

Philadelpiában a városi közút-karbantartók sótelepén életét vesztette egy markológép kezelője, akire ráomlott egy 30 méter magas sófal. Chicagóban válságos állapotban kezelnek egy férfit, akit öt tűzoltó mentett ki a Michigan tóból.

A prognózisok szerint az amerikai Középnyugaton a hétvégén és a jövő hét elején újabb viharzóna vonul át.