Veszélyes rakéta-start

2013-12-04 09:01:00 j.protic

hírkép

Megrongáltak két lakóházat a hétfőn felbocsátott kínai űrszonda hordozórakétájáról levált alkatrészek, az eset miatt a szakemberek biztosítási program elindítását sürgetik az ország űrprogramja által okozott jövőbeli károk megtérítésére - írta a China Daily című napilap.



A lap által szerdán közölt fotón egy nagyjából egy méter széles, egy méter magas rakétadarab látható, amely átszakította egy Hunan tartománybeli földművelő házának tetejét. A kilövést követően Hunan tartomány falvaira lehulló alkatrészek egy másik épületben is kárt tettek, de személyi sérülés nem történt.

Kína hétfőn hajnalban indította útnak a Csang o-3 (Holdistennő-3) elnevezésű űrszondát a Szecsuan tartományi Hszicsang űrközpontból, amely a tervek szerint a vele lévő Jáde nyúl nevű holdjáró robottal leszáll majd a Holdon. Ugyanakkor az ambiciózus kínai űrprogram újabb sikerét beárnyékolják a kilövések veszélyei és társadalmi költségei.

"Tegyük fel, hogy a rakétaroncsok ráesnek egy emberre; mit tennének a hatóságok?" - méltatlankodott a lapnak Zsen Ce-li, a Peihang Egyetem szakértője, állami biztosítási program elindítását sürgetve.

A két megrongálódott hunani ház tulajdonosai 10 800 jüanos (mintegy 395 ezer forint), illetve 5200 jüanos kártérítést kaptak a hatóságoktól.

A lehulló rakétadarabok veszélye miatt a hétfői felbocsátás röppályája mentén még annak ellenére is 180 ezer embert kellett ideiglenesen kitelepíteni otthonaiból, hogy a kínai űrprogram irányítói igyekeznek gyérebben lakott területek felett felbocsájtani űreszközeiket.

A kínai kilövések száma immár évi húszra nőtt, ezért a társadalmi költségek csökkentése érdekében a kínai mérnökök egy olyan rakétán dolgoznak, amely nem hagy maga után törmeléket.

A hivatalosan "egyszerre tudományos, nemzetgazdasági és nemzetvédelmi célokat" szolgáló kínai űrprogramot a hétfői indítás után egyébként költségei miatt is bírálták az interneten: a Weibo mikroblogon sokan azt hangoztatták, hogy a Hold-szonda helyett inkább a szegények megsegítésére kéne költeni a pénzt.