Összenemzeti Zarándokvonat indul Csíksomlyóra

2013-11-28 16:51:00 superadmin

hírkép

Jövőre újra zakatol a Csíksomlyói Búcsúra a pünkösdi zarándokvonat. Az egyik legnagyobb össznemzeti rendezvény különlegessége, hogy Madéfalván ünnepség keretében emlékeznek meg a székelység egyik legnagyobb tragédiájának 250. évfordulójáról.



Immár történelme van a Székelyföldre induló különvonatnak, mondta el a jövő évi rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Mező Tibor az utazást szervező Kárpáteurópa utazási iroda ügyvezetője. Az első Székely Gyors 2008-ban indult útjára és a hatalmas érdeklődés nyomán 2010-ben csatlakozott hozzá a Csíksomlyó Expressz. Ez alatt az idő alatt sokezren jutottak el Székelyföldre, hogy ezen a különleges hangulatú túrán a székelyföldi magyarsággal együtt éljék át az összetartozás élményét.

A két vonat egyesülésével jövőre az Össznemzeti Zarándokvonat viszi el az utasokat nemcsak a Csíksomlyóra, az ökumenikus búcsúra, de a többi szinte kultikus székely helyszínre is. A 16 kocsiból álló szerelvény elején a MÁV Hunyadi Mátyás képével díszített villanymozdonya halad majd, melyet a nem villamosított szakaszokon és a meredek hágókon és viaduktokon dízelmozdonyok segítenek majd. A hangulat – mint eddig mindig – bensőséges és családias. A történelmi magyar tájakhoz Hoppál Bulcsú és népi zenekara ad majd autentikus zenei aláfestést tájegységenként. A Csíksomlyó expressz Szombathelyről indul az éjszakai órákban. Budapesten kapcsolják a szerelvényhez a Székely gyors kocsijait. A megállóhelyeken újabb és ujabb zarándokok szállhatnak fel a kultikus vonatra.

A sajtótájékoztatón a Madéfalvi önkormányzat képviseletében Csibi József ismertette a különleges programokat, melyeket a Madéfalvi veszedelem 250. évfordulója alkalmából szerveztek a zarándokoknak.

Természetesen igazi székely vendégszeretet, különleges erdélyi ízek és a jóféle italok sem hiányozhatnak a túráról, mely során a résztvevők egészen az Ezeréves határon álló, felújított 30. számú MÁV őrházig.

Az igazán feledhetetlen élményt a családi panziók vendégszeretete és a búcsú felemelő hangulata is garantálja majd.