Hatalmas szélerőmű Afrikában

2010-07-07 00:00:00 Bajory Á. Rita

hírkép

A fekete kontinens még gyerekcipőben jár az megújuló energiaforrás felhasználásában, azonban nem sereghajtók a témában. A napokban adták át a legnagyobb szélerőműparkot Marokkóban.



A foci világbajnokság miatt többnyire minden médiacsatorna Afrikára fókuszál, a marokkóiak talán éppen ezért időzítették a park átadását a vébé idejére. VI. Mohamed, az ország királya június végén avatta fel a kontinens legnagyobb szélerőműparkját, az Atlanti-óceán partján, a Tangertől északra létrehozott farmon. Az építkezést, a teljesítményt, és a passzátszél irányát figyelembe véve, ezt a hegyekkel körülvett partszakaszt találták a legalkalmasabbnak. A 165 szélkerék 140 megawattnyi áramot termel, ezzel az ország energiafogyasztásának most csak néhány százalékát fedezik majd, azonban 2020-ra már 14 százalékát tudják ilyen módon előállítani.

A királyi kasszát azért nem ürítették ki, hiszen az Európai Fejlesztési Bank 80 millió euróval hozzájárult ehhez a környezetvédelmi projekthez. Ez nyilván édeskevés volt a 250 millió eurós összköltséghez képest, így egy német, valamint egy spanyol pénzintézet 50-50 millióval támogatta a dolgot. A marokkói vízügyi hivatal pedig 20 millióval szállt be az akcióba.



Édeskevés volt a 250 millió eurós összköltséghez képest.