Meki - Jamie Oliver kinyírja a hamburgert
2013-11-02 09:07:00 j.protic
Az utóbbi hetekben szinte az egész világot körbefutotta a hír, miszerint a híres angol szakács Jamie Oliver pert nyert a McDonalds-szal szemben, ami miatt a gyorsétteremlánc megváltoztatta a marhahúspogácsák receptjét.
A terjedő hír szerint a mesterszakács elérte, hogy a húskészítménynél ne használjanak ammónium-hidroxidos fertőtlenítést, ami miatt, szintén a terjedő hír szerint ezek a húspogácsák korábban "emberi fogyasztásra alkalmatlanok" voltak.
Az interneten a hírhez mellékelnek egy, csupán erős gyomrúaknak ajánlott videót is. A videóban Jamie egy élő szarvasmarhával állít be nézőközönségéhez. A rezignált beletörődéssel álldogáló tehénre ezután felrajzolja a különböző húsrészeket és azok árát, egy átlagos hentesüzletben. Általában a gyerekek már itt is megdöbbent arccal figyelnek, valószínűleg sokuknak meg sem fordult a fejében, hogy a hamburgerhús egy ilyen állattól származik.
Jamie ezután elég szemléletesen demonstrálja, hogy ennek az állatnak bizony vannak olyan részei, amik emberi fogyasztásra alkalmatlanok: zsírok, inak, porcok, stb. Csak a szemléletesség kedvéért jól meg is lóbálja ezeket a fintorgó kisgyerekek előtt. Majd ezek után mindezt behelyezi egy közönséges mosógépbe és kíméletlenül kicentrifugázza.
Az így keletkező mócsingos húscafatokkal aztán egészen elképesztő dolgot művel: ammónium hidroxiddal locsolja meg, ami feloldja az ehetetlen részeket. A „hús” ezután mehet a darálóba és már készülhet is belőle a hamburger.
Jamie szerint megdöbbentő, hogy az ammóniát nem mint összetevő, hanem mint eljárás tartják számon, ezért az embereknek fogalmuk nincsen róla, hogy mi is kerül az ételükbe.
Miután Jamie Oliver megmutatta, hogy hogyan készül a McDonalds hamburger, az étteremlánc állítólag bejelentette, hogy megváltoztatja a receptet.
A szakács és műsorvezető, aki vállalta a gyorsétterem-lánc elleni harcot, azt mondta: „Alapjában véve, mi egy olcsó terméket kapunk, ami igazából kutyaeledelnek készülhetne, s mégis az embereknek adják.” Az amerikai gyorsétteremlánc természetesen védekezik és mindent tagad. A hivatalos honlapján a McDonalds cég azt állítja, hogy a hús azért olcsó, mert nagy a forgalmuk, sok ember fogyaszt és így lehetőségük van a húst olcsóbban megvásárolni a beszállítóktól, s legjobb minőséget szerzik be. A gyorsétterem-lánc tagadta, hogy a döntés, miszerint változtatnak a recepten, kapcsolódik Jamie Oliver kampányához vagy annak eredményeihez.