A magyar fociforradalom - Sallói István

2013-10-29 11:49:00 szorenyi.p

hírkép

A KTE klubigazgatójaként dolgozó korábbi válogatott légiós, Sallói István úgy látja, a Szalai-beszéd mindenkit arra figyelmeztetett, hogy nézzen magába. A menedzser a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában azt mondta, nincs hibátlan új generáció, ezért „a mindenki takarodjon, aki eddig dolgozott a fociban” hangulat nem működik.



„Nem tudom, milyen forradalom van most a magyar futballban, ilyen helyzetekben a szélsőséges vélemények erősödnek fel, mindenki takarodjon és jöjjenek az újak: csak hát nincsenek újak. Mennyivel lesznek jobbak a most végző edzők, mint a mi generációnk eggyel feljebb? Átalakulás kell az edzőképzésben, különösen az ellenőrzésre kell figyelni. A legnagyobb problémát a grundok hiányában látom, a spontán futballban, az iskolai játékban. A Szalai-beszéd számomra azt jelentette, hogy minden futballban dolgozó nézzen magába és keresse a felelősségét, aztán dolgozzon” - mondta Sallói István.

Szó esett a KTE legutóbbi büntetéséről is: „7,5 millió forintos elmaradásunk van képzési kártalanítás jogos követelése miatt, fizetési könnyítést kértünk, mert a klubok bevétele nem egyenletes hónapról-hónapra, a következő nagyobb befolyó pénzek decemberben esedékesek, akkor fizetünk majd, addig vagyunk kizárva az átigazolásokból, ez tulajdonképpen egy sárga lapos figyelmeztetés.”

„A képzési kártalanítás gyakorlata komoly feszültségek forrása: ezt az első profi szerződést adó klub fizeti a korábbi nevelőegyesületeknek. A klubok minél korábban próbálják szerződéssel védeni a megszerzett fiatal játékosokat a külföldi elszívás elől, így azonban hamarabb is kell fizetniük a kicsiknek. Szerintem egy sokkal kisebb fix összeg lenne a megoldás, plusz kötném a dolgot mondjuk öt meccses NB I-es játékhoz, onnantól nevezhetnénk a játékost első osztályúnak” - tette hozzá.

Sallói más igazságtalanságot is érez a rendszerben: „Államilag a kiemelt akadémiákat nagyon komolyan dotálták az elmúlt három évben, azok 200 millió felett kapnak, míg a magunkfajta kisebb műhelyek 30-40 milliót. Ezáltal náluk koncentrálódnak a legügyesebb gyerekek, most pedig az új MLSZ-szabállyal ismét a nagyokat segítik, hisz többletpénzt kapnak a tehetségek játszatásáért, amíg mi küzdünk a fiatalok összeszedésével, az olló nyílik tovább, ez nem egyenlő pályák, egyenlő esélyek-helyzet.”