Az első képek a 3 hónapos angol hercegről

2013-10-25 06:00:00 szorenyi.p

hírkép

Közzétették az első hivatalos fotókat György hercegről, az Egyesült Királyság három hónapos majdani uralkodójáról.  A július 22-én született kisfiú - Vilmos herceg és Katalin hercegnő elsőszülöttje, II. Erzsébet királynő dédunokája - máris történelmet írt az udvar által péntek hajnalban kiadott, a gyermek szerdai keresztelője után készült képekkel



Csaknem 120 éve - vagyis Viktória királynő uralkodása óta - most első ízben fordul elő, hogy az uralkodó és a brit trón három várományosa ugyanazon a hivatalos portrén szerepel. A fotókon ugyanis együtt látható a 87 esztendős II. Erzsébet királynő, az uralkodó legidősebb fia, Károly trónörökös, valamint Vilmos herceg - Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia -, és György herceg.

Legutóbb 1894-ben, a későbbi VIII. Eduárd keresztelőjén készült hasonló családi fotó: az a kép az agg Viktória királynőt, a kis Eduárd herceget, valamint Eduárd apját és nagyapját, a későbbi V. Györgyöt és VII. Eduárdot ábrázolja együtt.

A pénteken közzétett négy hivatalos fotó különböző összeállításokban mutatja György herceget és családtagjait. A regnáló és a három jövőbeni brit uralkodó három képen szerepel együtt; az egyik portré csak Vilmost és hitvesét, Katalin hercegnőt, valamint gyermeküket ábrázolja.

A legnépesebb fotón 12 személy látható: a királynőn, a boldog szülőkön és György hercegen kívül ezen a képen jelen van Fülöp edinburghi herceg, az uralkodó 92 esztendős férje, Károly trónörökös második felesége, Kamilla cornwalli hercegnő, Harry herceg, Vilmos öccse, valamint Katalin hercegnő szülei és két testvére is.

A fotók a Clarence House-ban, Károly trónörökös londoni rezidenciáján készültek, nem sokkal a közeli Szt. James-palota kápolnájában, szűk családi és baráti körben lezajlott keresztelő ceremónia után.

A gyermek abban a hagyományos szabású, gazdagon csipkézett ruhában látható, amelyet a keresztelőn is viselt.

A képeket Jason Bell, a Vogue és a Vanity Fair magazinoknak is rendszeresen dolgozó jó nevű brit fotós készítette. Bellt bennfentes udvari források szerint Katalin hercegnő szemelte ki, miután meglátta munkáit a védnöksége alatt álló londoni Nemzeti Portrégalériában.

Jason Bell a megtisztelő feladatot így elhalászta Mario Testino, a korábban esélyesnek tartott, perui születésű híres fotográfus elől. Testino régóta bírja a brit királyi család bizalmát; ő alkotta Vilmos és Katalin első hivatalos eljegyzési portrésorozatát, és annak idején Diana hercegnőről, Vilmos édesanyjáról is számos világhírűvé vált képet készített.