Diákok szorgoskodtak az 1956-os síroknál

2013-10-19 16:35:00 szorenyi.p

hírkép

Nemzeti Örökség Intézete rendhagyó diákprogramot szervezett a Fiumei úti sírkertben, az 1956-os szabadságharcosok parcellájánál 2013. október 18-án. Az iskolai Közösségi Szolgálat keretében a Puskás Tivadar Távközlési Technikum két osztálya az Intézet munkatársaival aktívan részt vett az ’56-os hősök parcellái körüli őszi teendőkben. A hagyományteremtő céllal szerveződő együttműködés ötletgazdája Radnainé Dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke.



Szervezett csapatmunkában a diákok az intézet munkatársaival közösen kertészkedtek, végezték el az őszi teendőket az 1956-os hősi halottak parcelláinál. Az esemény apropóját a közelgő 1956-os forradalom és szabadságharc október 23-i emléknapja adta.

A Nemzeti Örökség Intézete egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy a nemzet hőseinek és nagyjainak emlékét ápolja. – Valljuk és hisszük, hogy a nemzeti identitás mint érték közvetítése csakis a fiatalok megszólításával és bevonásával érhető el, ebből a megfontolásból ragadtuk meg a lehetőséget, hogy az iskolai közösségi szolgálat keretében a fiatalokkal együttműködjünk – mondta el Radnainé Dr. Fogarai Katalin. Egyúttal országos felhívást tett közzé, felkérte a közelgő halottak napja alkalmából temetőbe látogató fiatalokat, hogy helyezzenek el egy szál virágot a hősök sírjaira.

Az eseményen részt vett Regéczy-Nagy László, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja, ’56-os forradalmár is, aki a munkálatok közötti szünetekben kötetlenül beszélgetett a fiatalokkal a forradalom valós történéseiről, a szabadságért folytatott küzdelem során megélt mindennapokról. Az egykori elítélt Regéczy-Nagy László hiteles beszámolója elrugaszkodott a tananyag jellegű tudástól, és érthetőbbé tette egy mai fiatal számára a magyar történelem sorsfordító eseményét.