Ilyen egy azeri bazár

2013-10-07 15:36:00 superadmin

hírkép

Bakuban érdemes időt szakítani a helyi bazár látogatására. A belvárosban a legnagyobb dugó közepén helyezkedik el a városi piac. Keleti szokás szerint a piacon mindent meg lehet kapni. Az építőanyagtól kezdve a háztartási cikkeken keresztül egészen a legdrágább kaviárig itt minden megvásárolható.



Ahogy haladunk a piac belseje felé más és más arcát mutatja a bakui bazár. Az elején az élelmiszer árusok kínálják portékáikat. Sok friss gyümölcsöt és zöldséget találhatunk a pultokon. Van itt alma, körte, gránátalma, füge és datolya. A zöldségárusok után a fűszer, tea és a különböző magvak árusítói következnek. A legdrágább a pisztácia, de a tökmagtól kedve a hántolt mogyoróig itt minden megtalálható. A másik irányba elhaladva, hentesek és halárusok mérik az azeri konyha alapanyagait, a birkahúst, szárnyasokat és tengeri halakat, meg persze a tokfélék változatos kínálatát. A legkülönlegesebb portéka mégiscsak a beluga kaviár. Helyi pénzben számolva nagyjából 100 gramm 100 manat, de ez erősen alkuképes ár. Úgy fél kilót megvehetünk 200-250 manatért, ami euróban számolva nagyjából ugyanannyi.

A közlekedés Bakuban kaotikusnak mondható. A sávok csak jelzésképpen vannak az útburkolatra festve, már ha vannak, mert senki nem veszi komolyan. A kereszteződésekben annak van elsőbbsége aki bátrabban nyomja a gázt és a dudát. Mindezek ellenére nagy balesetet egyáltalán nem láttam. Mindössze egyetlen koccanást, az is gyorsan rendeződött. Egy személyautó fél oldalát vitte el egy busz, ami már megérett az újrahasznosításra. A vezetője kiszállt az autóból, lakonikusan összeszedte a szétszóródott alkatrészeket, majd elbúcsúztak és mindenki ment a maga dolgára.

Baku az a város, ahol modern kutató és oktatóközponttal egybeépített múzeumot emelnek az olajkitermelés bemutatására. De érdemes megnézni a szőnyeg múzeumot, ami a tengerparti sétányon helyezkedik el és kívülről az épület egy összetekert keleti szőnyegre hasonlít.

Mindenképpen el kell látogatni a Haydar Aliyev kulturális központba, ahol mindent megtudhatunk a nagy tiszteletnek örvendő korábbi vezetőjük éltéről, aki megteremtette a modern Azerbajdzsán függetlenégét és önálló minta országot varázsolt az egykori szovjet tagállamból. Az épület a korábbi elnök kézjegyét mintázza és egy híres arab származású Amerikában élő építész tervezte, aki a szaúdi uralkodó családnak is dolgozott.

Meg kell látogatni a modern művészetek múzeumát is, ami a belvárosban van és sok érdekes műalkotásnak ad otthont a belül csupa üveg és fém épület.