Betiltotta a tapsolást, Snobel-díjat kapott

2013-09-14 09:02:00 szorenyi.p

hírkép

A Harvard Egyetemen megtartott átadási ceremónia keretében a fehérorosz elnök és országának rendőrsége megosztva kapta meg az idei anti béke-Nobel-díjat.



Alekszandr Lukasenko azzal a rendeletével érdemelte ki a fölöttébb komolytalan Ignobel-bizottság figyelmét, mellyel országosan betiltotta a nyíltszíni tapsolást. Az elnöki ukáz azt követően látott napvilágot, hogy a tiltakozó tömegek néma tüntetések keretében tapsolással fejezték ki tiltakozásukat az országot irányító antidemokratikus rezsimmel szemben.

Az ország rendőrsége pedig az egyik ilyen megmozdulás feloszlatása során túlbuzgalmában egy félkezű honpolgárt is őrizetbe vett, nyilvánosan elkövetett tiltott tapsolás címén.

A különböző tudományos jellegű kategóriákban egyebek között díjazásra kerültek még azok a brit, holland és kanadai kutatók, akik bebizonyították, hogy minél tovább fekszik egy tehén, annál nagyobb a valószínűsége, hogy hamarosan feltápászkodik. Azt viszont tudományosan sem sikerült megjósolni, hogy egy álló szarvasmarhának mikor szottyan kedve leheveredni. Egy pszichológus-csoport pedig fáradságos kutatómunkával tényszerűen bebizonyította, hogy minél ittasabb valaki, annál vonzóbbnak véli magát.

(Palkó István)