Ahol megtiltották a telefonos válást

2013-09-04 19:43:00 szorenyi.p

hírkép

Az sms-válás után a házasság telefonon történő felbontását is törvénytelenné nyilvánította a kirgíziai muzulmánok vallási tanácsa – adta hírül az ukrán Umma Inform. A muftiátus által hozott fetva (vallásjogi döntés) értelmében mostantól nem tekinthető törvényesnek a muzulmán szokás szerinti válás telefonon történő lebonyolítása – jelentette be Turszunbaj Bakir uulu, a kirgiz parlament Ar-Namisz frakciójának tagja.



Az iszlám szerint a válás (talak) a férfi kizárólagos joga. A házasság felbontásához elég annyit tennie, hogy a felesége előtt háromszor kimondja a ’talak’ szót. Csakhogy a kirgiz férjek – főleg azok, akik oroszországi vendégmunkán tartózkodnak – már annyira elkényelmesedtek, hogy „Talak, talak, talak” tartalmú sms-üzeneteket küldtek otthon maradt asszonyaiknak.

Miután a muftiátus a tömeges tiltakozások hatására megtiltotta az sms-válást, a feleségükre ráunt férfiak áttértek az élőszavas telefonálásra. Ennek a szokásnak vetett most véget a kirgíziai muzulmánok vallási tanácsa, melynek álláspontja szerint a nő megérdemli azt, hogy a személyesen, a férje szemébe nézve hallgassa meg a válást jelentő szavakat.

– A kirgizeknek kötelességük tudomásul venni ezt a fetvát. Azok pedig, akik már tudnak róla, kötelesek másoknak is elmondani, hogy a muftiátus megtiltotta a telefonos válást – jelentette ki Bakir uulu.

(Palkó István)