Emelkedik a szlovákiai főiskolai tanárok bére

2013-08-30 14:25:00 j.protic

hírkép

Szlovákiában folyamatosan emelkedik a főiskolai tanárok bére, miközben a hallgatók száma évről –évre csökken – derül ki abből a jelentésből, melyet a héten vitatott meg a szlovák kabinet...

 

 



A jelentés szerint a szlovák nyilvános főiskolák tanárainak átlagfizetése tavaly bruttó csaknem 1200 euró, azaz közel 360 ezer forint volt. Éves viszonylatban több mint 3,és fél %-kal nőtt a főiskolai tanárok bére.

 

A jelentésből – melyet az oktatásügyi tárca állított össze - az is kiderül, hogy Szlovákiában tavaly csökkent a főiskolások száma , és ez a trend vélhetően a következő években is folytatódni fog..

A nyilvános főiskolák professzorainak fizetése évközben 3,67%-kal nőtt, ők átlagosan bruttó csaknem 1 800 eurót, azaz közel 540 ezer forintot keresnek. A főiskolák és az egyetemek kereseti lehetőségei között nagyok a különbségek, míg a Zólyomi Műszaki Főiskolán egy főiskolai alkalmazott átlag 762 eurót keresett, addig a Pozsonyi Műszaki Egyetemen több mint csaknem 1034 euró volt az alkalmazottak bruttó átlagbére .

A szlovák nemzetgazdaságban az átlagbér a tavalyi év végén 805 euró, azaz közel 240 ezer forint volt. .

Az iskolákról szóló éves jelentés pozitív tényként könyveli el, hogy a főiskolák emelni tudták a tanárok és a dolgozők bérét úgy, hogy a gazdasági eredményük is pozitív maradt. Egyetlen főiskola zárt tavaly negatív gazdasági eredménnyel, mégpedig a Besztercebányai Művészeti Akadémia.

Tavaly összesen 201 ezer hallgató tanult a szlovákiai főiskolákon, ez a szám 11 ezerrel alacsonyabb, mint 2011-ben. Tavaly összesen 60 ezren jelentkeztek szlovákiai főiskolákra, ami a legalacsonyabb szám 2003 óta, 7 ezerrel alacsonyabb 2011-hez képest. .

A szakemberek a következő években is a főiskolások számának csökkenésére számítanak. Úgy vélik 2025-ig mintegy harmadával-negyedével csökkenhet a nappali tagozatos diákok száma.