Gázmérgezés - 5 munkás szörnyű halála

2013-08-08 09:08:00 szorenyi.p

hírkép

Öt munkás meghalt, további huszonkettőt kórházban ápolnak, miután üzemi baleset során ammóniaszivárgás történt kedd délután egy kelet-ukrajnai vegyi üzemben.



A hivatalos jelentés szerint a Sztirol Vegyi Konszern gorlovkai gyárának egyik üzemegységében éppen karbantartási munkálatokat végeztek, amikor eddig ismeretlen okokból megsérült egy nagynyomású ammóniavezeték. A hírek kezdetben egy robbanásról is beszámoltak, ám ezt a hatóságok később cáfolták.

A baleset idején mintegy száz dolgozó tartózkodott a gyár területén. Közülük öt karbantartó a helyszínen halálos mérgezést szenvedett. A mentők 22 embert szállítottak kórházba, akik közül kilenc intenzív kezelésre szorul. A többiek állapotát kielégítőnek mondják az orvosok. A mérgezést elszenvedett betegek elmondása szerint a gyárban nem állt rendelkezésre elegendő mennyiségű gázálarc.

A gorlovkai önkormányzat utasította a környezetvédelmi hatóságot, hogy végezzenek méréseket a város levegőjébe került ammónia koncentrációjának megállapítására. A Sztirol Rt. sajtószolgálata ugyanakkor sietett bejelenteni, hogy a szivárgást az esti órákra megszüntették, így jelenleg már semmilyen veszély nem fenyegeti sem a gyár személyzetét, sem a lakosságot.

Az ammónia szúrós, kellemetlen szagú, a vegyiparban használatos gáz. A nyálkahártyákon való nedvességgel együtt ammónium-hidroxiddá (szalmiákszesszé), erős lúggá alakul, és a szövetek elfolyósodását okozza. A mérgezés tünetei enyhe esetben ingerköhögés, nehézlégzés, orrfolyás, nyáladzás, könnyezés, nagyobb töménységben fullasztó köhögés, mellkasi fájdalom, véres köpet, a gége záróizmainak görcse, illetve gégevizenyő. Súlyos esetben az azonnal kialakuló hörgőgörcs és a gége záróizmának görcse perceken belül fulladásos halálhoz vezet.

 

Palkó István