Metropolisz, ahol fuldokolnak az emberek

2013-08-01 10:15:00 szorenyi.p

hírkép

Kína nagyvárosait szmog borítja, a településeken a nap felében egészségtelen a levegő, negyedében súlyosan szennyezett, a legrosszabb Pekingben és környékén a helyzet - erre a következtetésre jutottak 74 város első féléves adatait elemezve a kínai környezetvédelmi minisztériumban.



A Peking-Tiencsin-Hopej térségben átlagosan a nap 26 százalékában súlyosan szennyezett a levegő a 2,5 mikron, vagy annál kisebb átmérőjű, szálló porszemcsék magas koncentrációja (PM2,5) miatt. Az országos szabvány szerint csak a napok 31 százalékában volt elfogadható minőségű levegő a térségben. A régió hét városa, a levegőminőséget tekintve, az év első hat hónapjában az országos lista tíz sereghajtó települése között volt.

Ugyanebben az időszakban Pekingben 40 százalék körül volt a "jó levegős" napok aránya. Hopej tartomány székhelye, a tízmilliós Sicsiacsuang lakói viszont mindössze a napok 10 százalékában élvezhették a szabvány szerinti elfogadható minőségű levegőt.

A kínai kormány nemrégiben elfogadott egy 277 milliárd dolláros költségvetésű ötéves tervet Észak-Kína levegőminőségének javítására. Peking, Tiencsin és Hopej tartomány területén 2017-re a 2012. évi károsanyag-kibocsátást 25 százalékkal akarják csökkenteni. A kínai fővárosban a levegő PM2,5 koncentrációjára vonatkozó határértéket egy köbméterben körülbelül 60 mikrogrammban állapítanák meg.

Az elmúlt félévre vonatkozó friss adatok szerint a vizsgált 74 városban a PM2,5 koncentráció átlagosan 76 mikrogramm, míg Pekingben ez az érték 115 mikrogramm volt köbméterenként. Ezek a parányi szemcsék azért veszélyesek, mert egyáltalán nem, vagy csak nehezen ürülnek ki a tüdőből. Hosszú távon szív- és érrendszeri, légzőszervi betegségeket, valamint tüdőrákot okoznak.