Fejetlen Buddha-szobrok

2013-07-30 12:01:00 j.protic

hírkép

´A hőmérséklet ingadozása következtében veszítette el a fejét több Buddha-szobor a pekingi Nyári Palotában - közölték a park illetékesei, miután az interneten elterjedt, hogy vandálok pusztítottak a kínai főváros egyik legfontosabb idegenforgalmi látványosságánál.



A fejetlen szobrokról készült, világhálón keringő fényképek és a napvilágot látott feltételezések arra indították a vezetőséget, hogy megmagyarázza, a szobrok egyes részei nem bírták tovább a hideg és a meleg váltakozása okozta összehúzódást, tágulást, s letörtek.

Cáfolták, hogy betolakodók lopták volna el a fejeket, vagy turisták rongálták meg a szobrokat. A fejek azonban annyira sérültek, hogy visszaállításuk már nem lehetséges. Az újak már készülnek, s a következő három hónapon belül a helyükön lesznek - ígérték az illetékesek.

A Peking északnyugati részében található Nyári Palota Kína legnagyobb és a legnagyobb épségben fennmaradt császári kertje, amelyet a 12. században építettek. A következő több száz évben, egészen a 19. század végéig újabb részekkel egészült ki és nyerte el a mai formáját.

A Nyári Palotát 1860-ban az angol-francia szövetséges csapatok megszállása idején lerombolták, kifosztották, de a kert csak részben sérült meg, 1886-ban újjáépítették. Jelenlegi nevét 1888-ban kapta, eredetileg a Tiszta hullámok kertjének hívták.

A megépítésére hatalmas összegeket fordítottak, írott emlékek szerint százezer építőmester és egymillió munkás dolgozott rajta. Az építőanyagokat az ország minden részéből hozták. 1998 decemberében került fel az UNESCO világörökség-listájára.