Veszprém az utcazenészeké

2013-07-25 19:38:00 V.J.

hírkép

Csütörtöktől vasárnapig az egy négyzetméterre jutó utcazenészek számában mindenképpen Veszprém a világbajnok. A tizennegyedik Utcazene Fesztivál alatt a belváros szinte minden pontján szól a zene a létező összes műfajban és stílusban.

 



Egy latin-amerikai barátom mondta, hogy egyetemista korában a rendszeres pénzzavar elhárításának egyik módja volt, hogy átruccantak Bécsbe, esetleg Berlinbe egy kis utcai zenélésre. Egy-egy ilyen turné során aztán összeszedték a tandíjra és az albérletre valót. Egy város utcazenészek nélkül nem is lehet az igazi. Ahány csapat, annyiféle műfaj és tehetség.

Veszprémben idén is a profibb és amatőrebb utcai muzsikusok és formációk produkcióit hallgathatja a  - leginkább hátizsákos és hálózsákos – külföldi és hazai publikum. Ahogyan az már hagyomány, most is lesznek sztárfellépők a zegzugos utcák sarkaiban, és a hét profi színpadon is. A programokat – mint eddig is – az OTP Bank támogatja, a bank facebook oldalán pedig szavazni is lehet a közönségdíj elnyeréséért. A színpadokon egymást váltják a rock, a jazz, az etno és a blues legjobbjai késő estig. Összesen 130-nál is több koncert várja azt, aki bírja a monstre bulizást. A hazaiak közül itt lesz többek között a Kéknyúl, a Melodisztik,  a Random. Utcazenekarok jönnek Spanyolországból, Skandináviából, Olaszországból és még az Egyesült Államokból is. A nézők is a világ minden tájáról telepednek le a flaszterre, hogy átadják magukat a ritmusnak.

Vigyázni kell tehát, hogy hová lépünk, hiszen szinte minden utcasarkon belebotlik az ember a kinyitott gitártokba, amiben a kalappénz gyűlik. A legjobbak kalapjába pedig nem kevés juthat, hiszen a közönségdíjas és a szakmai zsűri által legjobbnak talált csapat is 500 ezer forinttal lehet gazdagabb. A pénz tudatos elköltésében, vagy inkább befektetésében most is segítséget kaphat bárki, aki felkeresi az OTP Fáy alapítvány O.K. központjának sátrát, ahol fesztivál kuponokért akár zöld-fehér fagylaltot is kaphatnak a felhevült hallgatók.

A hangszerek és a stílusok kavalkádja fergeteges, és a programok garantálják, hogy Veszprém idén is az utcazene legfontosabb városa legyen Közép-Európában. A hangulat késő éjszakáig fokozódik, amit kedvezményes italvásárlással is támogatnak a kitelepült szórakozóhelyek.