Nagy a baj, rohad a magyar-ukrán határ

2013-07-16 13:02:00 szorenyi.p

hírkép

Omladozni kezdett a tiszaújlaki híd, és ezzel veszélybe került az egyik legfontosabb magyar-ukrán közúti közlekedési útvonal átjárhatósága. Így akár meg is szűnhet a forgalom a Tiszabecs-Tiszaújlak magyar-ukrán határátkelőn.

 



Tiszaújlakon (Vilok) a múlt hét szombatján a fél évszázadosnál jóval idősebb híd egy része nem bírta tovább és leszakadt. A Tiszán átívelő híd elődjét még 1944. október 24-én robbantották fel a visszavonuló német-magyar csapatok. A jelenlegi hidat ezután építették meg a szovjetek, és azóta nemigen javítgatta senki – írja az ukrajnai Kárpátalja hetilap.

Természetesen a Tiszabecs–Tiszaújlak határátkelőhely közvetlen közelében lévő híd több, mint 60 évvel ezelőtt nyilvánvalóan nem olyan szempontok alapján épült, hogy fél évszáddal később naponta több tucat 40-50 tonnás kamion, és ezernyi autó haladjon át rajta. Néhány nappal ezelőtt bekövetkezett az, ami várható volt: az öreg, elavult híd egy része több méter hosszúságban leszakadt, s a korláttal együtt lóg a levegőben. A leomlott részt az illetékesek egy biztonsági szalaggal kerítették el.

A Kárpátalja információi szerint a helyiek már többször is jelezték a híd rossz állapotát a hatóságok felé, de mindeddig semmilyen tényleges intézkedés nem történt. 2002-ben kijött néhány mérnök Lembergből. akik már akkor megmondták, hogy probléma van a híddal: egyszerűen elavult. Akkor azt ígérték, hogy rövidesen orvosolják majd a problémát, ám ez a mai napig nem történt meg. Az útkarbantartók bevallása szerint a szűk anyagi keretek miatt évről évre egyre keskenyebb és keskenyebb útréteget aszfaltoznak le, ami csak ront a helyzeten. Tehát nemcsak a híd, de az út sem bírja már sokáig ezt a kamionforgalmat. A helyiek szerint az újlaki Tisza-híd gyakorlatilag bármikor összeomolhat.

A Tiszabecs–Tiszaújlak határátkelőhely Záhony után a második legforgalmasabb terminál Magyarország és Ukrajna között. Az Ukrajna belsejébe tartó közúti forgalmat ez az egyetlen híd hivatott biztosítani.

(Palkó István)