Felkelők támadtak a turistákra a Kárpátokban

2013-07-13 05:50:00 szorenyi.p

hírkép

Egy kárpátaljai vállalkozó páncélos felderítő járművel szervez kirándulásokat az Árpád-vonal bunkereihez a kíváncsi turistáknak. A harci járművek a szovjet időkből származnak, a kaland azonban a II. világháborút idézi.



A szovjet hadsereg állományából kiszuperált BRDM-2 típusú páncélozott, harci felderítő jármű kiválóan alkalmas a nehezen járható kárpátaljai hegyi utakon való közlekedésre. Gazdája a páncélos tetején kialakított „panoráma-teraszon” szállítja vendégeit az Alsókalocsa környéki vadregényes tájakon egy 8 kilométeres körutazásra, mely során a turisták több magyar vonatkozású bunkert is megtekinthetnek, amelyek egykor a legendás Árpád-vonal részét képezték.

Az idegenforgalmi élvezet fokozásául még egy hatfős, ukrán felkelő fegyveres osztagot is szervezett, amely időről-időre „támadást intéz” az afgán frontot is megjárt jármű, és annak utasai ellen.

Bár ilyen osztagok a II. világháború idején Kárpátalja mai területén nem működtek, Sztanyiszlav Arzsevityin túraszervező információi szerint a háború végeztével a környékbeli erdőségekben rejtőzött el egy Galíciából ide menekült hatfős, úgynevezett stájer-osztag, melynek tagjai még az 50 években is szabotázsakciókat hajtottak végre a szovjet hatalom intézményei ellen.

(Palkó István)