Sóher japánok - Már a Fuji sincs ingyen

2013-06-30 13:16:00 szorenyi.p

hírkép

Július 25-től próbajelleggel 1000 jen (2300 forint) megfizetésére fogják kérni Japán legmagasabb hegyét, a Fujit megmászni kívánó turistákat egy, a csúcs állapotának megőrzésével megbízott testület döntése értelmében.



A belépőt egyelőre csak tíz napig, a Japán nemzeti jelképének számító, szakrális tisztelet övezte 3776 méter magas hegyre vezető útvonalak felénél fogják beszedni a turistáktól, a fizetés önkéntes lesz.

A lépésről azután döntött a hegy lábánál fekvő önkormányzatok, az ott lakó emberek és utazási irodák képviselőiből álló bizottság, hogy nemrég az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította a Fujit. A helyiek attól félnek, hogy emiatt a nyári mászószezonban már most is túlterhelt hegyen tovább nő majd a forgalom, nehezebbé és drágábbá téve a környezet megóvását és a csúcs állapotának megőrzését.

A hegyet évente százezrek keresik fel a nyári csúcsidőszakban, a mászók által okozott talajerózió helyreállítása, a szemétszedés, a nyilvános illemhelyek fenntartása és más közfeladatok ellátása pedig jelentős terhet ró a környékbeli önkormányzatokra.

A július végi díjszedési próbaidőszak alatt a helyi hatóságok a mászók véleményét is kikérik, s ennek figyelembe vételével döntenek majd arról, hogy jövőre az egész nyárra bevezessék-e az ezer jenes belépőt.

A vulkán megmászásának fizetőssé tétele már 2001-ben is felmerült, 2011-ben pedig a csúcsra vezető négy útvonal egyikének otthont adó település, Fudzsijosida be is akarta vezetni a díjszedést, azonban a látogatószám esésétől és a kedvezőtlen gazdasági hatásoktól tartva végül elállt az ötlettől.