Romák vernek sátrat a Szigeten

2013-06-30 08:56:00 szorenyi.p

hírkép

Az új nevet kaptt sátorban a világ szinte mindegyik zenei irányzata megtalálható lesz: indiai cirkusz, holland pop-reggae-folk, francia gitárzene, olasz punk-dub-tarantella, illetve klasszikus slágerek autentikus csárdással, bossa novával, francia manouche swinggel, tangóval és dzsesszel ötvözve.



Roma Színpad állandó programokkal is jelentkezik, ilyen például az Indiából érkező Kawa Musical Circus. A Radzsasztánból érkező cirkusz misztikus-mágikus műsorával a legősibb indiai utcai mutatványosok örökségét folytatja. Előadásuk élő zenével kísért lélegzetelállító cirkuszi mutatványokból, táncból, színházi produkciókból és bábszínházból áll. Az esti koncertek előtt, mintegy étvágygerjesztőként, miközben a cigányzene útjait is bejárjuk, a mogorva cirkuszigazgató és a vidám zenészek évelődése nyomán egy színes mesevilágba kerülünk.

Szintén naponta jelentkezik a Snétberger Zenei Tehetség Központ tanítványainak bemutatkozó koncertje. A központ Snétberger Ferenc roma származású, Liszt-díjas gitárművész szakmai irányításával 2011-től évente 60 tehetséges, 12-20 éves roma fiatalnak nyújt lehetőséget zenei tehetségük kibontakoztatására.

Kása Béla 1973 óta járja rendszeresen Erdély eldugott falvait és India cigányok lakta vidékeit. Több mint harminc éve fényképezi nagy szeretettel, hozzáértéssel és lélekkel az ott élő zenészeket, pásztorokat és táncosokat. Fotói évek óta díszítik a Roma Sátor falait. A képeken újra találkozhatunk a vándorló cigányokkal, Romániából és Indiából, valamint a hajdani erdélyi muzsikusokkal is, akik már csak fényképről néznek vissza ránk.

A fesztivál induló napján, azaz szerdán, a holland Amariszi nyitja a Yeni Raki Roma Sátor programját. A sajátos balkáni hangzású fiatal, holland zenekar először játszik a Roma Sátorban. Saját szerzeményeik ötletesen ötvözik a pop-, a reggae és a folkzenei elemeket.

Christophe Lartilleux francia manouche gitáros zenekara, a Latcho Drom nevét Tony Gatlif filmje ihlette. A Lartilleux családban a zene főszerepet játszik, Christophe a Roma Sátorba is lányával együtt érkezik, aki a zenekar basszusgitárosa is egyben. Példaképének Django Reihardtot tekinti, és arra törekszik, hogy minél közelebb kerüljön az összetéveszthetetlen Django-hangzáshoz.

Tradinnovazione, vagyis újragondolt hagyomány lehetne a mottója a dél-olaszországi Salernóból származó Mascarimiri zenéjének. A roma származású zenészek először járnak Magyarországon, azért, hogy megismertessék velünk Gitanistannak keresztelt projektjüket, ezt a punk-dub-tarantella-salentói, személyes kutatások nyomán, a régi és az új, a múlt és a jelen hatásai között újragondolt izgalmas egyveleget.

Az első napi programot Dj No Sikiriki zárja. A Svájcban élő horvát származású dj visszatérő vendége a Roma Sátornak. Programjában a hagyományos cigány zene találkozik a balkáni hangzással, az elektro az off-beat-tel. No Sikiriki igazi mestere a mixelésnek.

Másnap nyitócsapatként az After Phurikane lép színre. A csapat 2007-ben indult, egy roma-nem roma zenei kísérletezés eredményeképpen. A zenekar létrejöttét komoly etnológiai tanulmány előzte meg, így jött létre az a stílus, amely a régi melódiákat és zenei formákat új köntösbe öltözteti.

Őket követik a Kanizsa Csillagai. Az 1993-ban alakult, a beás cigány zenét talán legautentikusabban tolmácsoló Kanizsa Csillagai együttes a Magyarországon élő cigányok kultúrájából lovári, beás és romungro dalokat ad elő hagyományőrző népi viseletben.

A Fanfara Transilvania olyan „igazi” fúvósbanda: sok hangszer, igazi nagy család, apa és fia, testvér, unokatestvér, nagybácsi együtt a színpadon. A Cugirból érkező erdélyi banda jól elhúzza a nótánkat, majd este jön újra Dj No Sikiriki

Péntek kora estére ígérkezik a Harmonia Garden egy fiatal, innovatív, különleges stílusötvözetű, héttagú magyar zenekar. A nem mindennapi „Kertben” hallhatunk klasszikus slágereket autentikus csárdással, bossa novával, francia manouche swinggel, tangóval és dzsesszel ötvözve.

A Franciaországban élő, spanyol cigány származású Juan de Lerida,a „Flamenco Nuevo”, vagyis az új flamenco egyik jeles képviselője. Zenéje tiszta forrásból táplálkozik, amelyet hol dzsesszes, hol pedig klasszikus elemekkel ízesít. Kompozíciói egyszerre táncolhatóak, meghatóak és szabadok. Egy pár dal erejéig együttműködnek az oláh cigány zenét játszó, magyar Romengo együttessel is.

Hét dzsesszen felnőtt fúvós; balkáni zene esküvőre és temetésre; török és közel-keleti hatás, valamint modern etno jazz: így jellemezhetnénk a Tsigunz Fanfara Avantura névre keresztelt fiatal lengyel csapatot. És mindez egy erőteljes, romantikus szláv zenei alapba ágyazva.

A péntek estét Dj Baxtalo zárja. A néhai Rádió C dj-je jó ismerője ennek a zenei világnak. DjBaxtalo, azaz Dj Szerencse, budapesti cigány dj. Stílusa egyéni ötvözése a balkáni népzenének, a tradicionális cigány folklórnak és az elektronikus fúziónak.

A szombat a Roma Hungaricum zenéjével indul. A cigányzene hangzásvilága és stílusa a városi „professzionális” zenészek évszázadok alatt kiforrt és generációról generációra fejlődő tudáskincse. A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes e műfaj magas színvonalú képviseletét tűzte ki célul. Szándékuk, hogy a cigányzene jellegzetes műfaját az ifjabb generáció számára is izgalmassá tegyék.

Vojasa, vagyis kedvvel. A zenekar zenéje igazi örömzene, urbánus világzene, amely főként a magyarországi hagyományos oláh cigány zenéből táplálkozik, de szerzeményeikben fellelhetőek a pop-rock elemei is. A zenekar tagjai szinte az anyatejjel szívták magukba a zenét, valamint az elmúlt években több zenei együttműködésben is részt vettek. Az idei műsor zárásaként két magyar cigány kultúra fog találkozni: a Vojasa ugyanis a Roma Hungaricummal közösen fog fellépni!

Két generáció - a legendás cigányprímás, a 65 éves Venzi Takev és a legjobb bolgár beatbox énekes, a 23 éves Skiller - találkozása nagyot robban a közönség előtt. Két másik kiváló zenésszel, Nikolai Ivanovval és Kolio Ivanovval kiegészítve a Balkan Khans formáció zenéje egyszerre kiszámíthatatlan, robbanékony, misztikus és lüktető. Az eredeti hangzást az ének, a billentyűsök, a hegedű, a bolgár duda és a tapan izgalmas harmóniája hozza létre.

Vilnius városa - ahonnan a szombat estét záró Baltic Balkan dj-i származnak - mindig is egy kulturális olvasztótégely volt. Megfordultak itt ukránok, baltiak, zsidók, németek, tatárok, britek és cigányok is, mindannyian otthagyva a zenei kézjegyüket, melyet most egy őrült kabaré keretében megtapasztalhatunk.

A fesztivál zárónapján elsőként ezen a helyszínen A világ egyik legkiválóbb cimbalmosaként számon tartott Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band zenéjében gyönyörködhetünk. Az együttes sodró lendületű műsorában tökéletesen megfér egymás mellett a magyar autentikus népzene és a cigánymuzsika, csakúgy mint a különböző balkáni népek zenéje. A kiváló énekes, Balogh Guszti is színpadra lép a produkcióban.

A cseh világzenei szféra egyik legismertebb együttese a Terne Čhave. Stílusuk egyéni és összetéveszthetetlen. A cigány és nem cigány zenészeket egyaránt tömörítő zenekar alapját a hagyományos cigány zene adja, de kikacsintanak más zenei hagyományok felé is. Stílusuk sokoldalú, ritmusuk sodró, ha Terne Čhave, akkor rom’n’roll!

Szerbia, Guča, rézfúvósok. Ha csak ennyit mondanánk, már elég is lenne ahhoz, hogy mindenképpen meg akarjuk hallgatni a Slobodan Salijevic Orkestart. De a zenakar igazi erőssége az, hogy ugyanolyan jól ismerik és játsszák a hagyományos repertoárt, mint a feldolgozásokat, és mindezt igazi virtualitással adják elő. Olyanok, mint a csiszolatlan gyémánt: tehetségesek, innovatívak és még nem kerültek bele a balkáni zene olvasztótégelyébe.

A végén újra jön a Baltic Balkan, és fergeteges koncerttel zárja az utolsó estét.