Nem szokványos könyvbemutató

2013-06-20 13:37:00 V.J.

hírkép

Izgalmas könyv bemutatójának helyszíne volt június 19-én este a Nemzeti múzeum Széchényi Terme. Sokakat vonzott kötetlen szellemi kalandra Hatos Pál új esszékötetének bemutatója. Aki eljöttek, igazán tartalmas és komoly gondolatokról cserélhettek véleményt.



Dr. Csorba László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója a kötet kapcsán azt mondta bevezetőjében: a dolgok nem végképp vannak eldöntve a világban és minden továbbgondolásra méltó. Tulajdonképpen ez lehet az üzenete a Balassi Intézet igazgatója, Hatos Pál Választott népek és a vereség kultúrája című munkájának.

A vallásos világkép történelmi szerepéről, a nemzetállamok egykori és mai Európájáról, a magyarság nemzeti identitásáról szóló komoly háttértanulmányokból építkező esszék valódi szellemi kihívást jelentenek a mai olvasónak. Ezt és a különféle nézetek, szemléletek megismerésének és a beszélgetésnek fontosságát emelte ki a kötet ismertetésekor L. Simon László is, aki hangsúlyozta, hogy nem politikusként, hanem gondolkodó értelmiségiként kereste az írások értékeit.

A kötetlenség és nyitottság valódi baráti beszélgetést varázsolt a csodálatos kulturális szentélybe ezen az estén. A résztvevők L. Simon László saját borát is megkóstolhatták. Jó bor és magvas gondolatok. Egy kellemes esti program receptje.