Az igazság az egyiptomi programokról!

2013-06-18 08:08:00 superadmin

hírkép

Cikkünkben az egyiptomi fakultatív kirándulásokat ismertetjük, bemutatjuk, hogy mire számíthatnak, miből áll egy-egy kirándulás.



Ha Hurghada környékén szállnak meg, akkor 1-1 napos fakultatív program keretében elutazhatnak Luxorba, vagy Kairóba is. Ezek irodától függően kb. 75 euróba vagy 100 dollárba kerülnek/fő. Mindkettő rendkívül fárasztó program, de kihagyhatatlan.  A luxori túra általában hajnali 3 óra körül indul a szállodából, és 5 órás buszozást vesz igénybe. Ugyanis 250 kilométerre van a tengerparttól Luxor városa a Níluson.Ezen a túrán sokkal több látnivaló van, mint egy kairói túrán, de hát utóbbinál ott vannak ugye a piramisok és a szfinx. De csak ennyi. Luxorba viszont megtekinthetik a Királyok völgyét 3 fáraó sírhelyével együtt.

A karnaki templomot, amely az ókori Egyiptom egyik leghíresebb épületegyüttese:

A karnaki templomot és a luxori templomot 2,5 kilométer hosszan szfinxszekkel kirakott út kötötte össze.

Hatsepszut sziklába épített templomát.

Majd áthajózhatnak a Níluson egy „lélekvesztőn”.

Némelyik hajó tetejére nyugodtan fel lehet mászni és fotózkodni.

Sajnos az irodák beraknak még egy kötelező „papírusz múzeum” látogatásnak nevezett programot is. Ez abból áll, hogy bevisznek egy papiruszboltba, 5 percben elmondják, hogy hogyan készülnek, és utána megpróbálnak rábeszélni papirusz vásárlására, sajnos nem túl olcsón, hiába alkudozik az ember. A programnak kb. délután 3  órára vége van, és irány vissza a szállodába.

A kairói túra még fárasztóbb. Hajnali 1 órakor indul a szállodából a busz, reggel 9 óra körül érkezik az Egyiptomi Múzeumba. Itt többek között a világ leghíresebb leletét, a Tutankhamon sír leleteit is megtekinthetik a látogatók. Ezt követően ebéd, papiruszmúzeum, majd a piramisok felkeresése.

Itt 20 perc idő van fotózásra a piramisokkal szemben egy panoráma teraszon, majd a két nagy piramis közé visznek. Furcsa, hogy amikor a busz a piramisokhoz érkezik mindenkinek át kell menni a piramisok lábánál egy épületen, egy átvilágító biztonsági kapun, majd utána visszaszáll a csoport a buszra és irány a kövek! Amint kiszállunk a buszból egyből letámadnak minket az erőszakos arab gyerekek, különféle árusok, gagyi termékeket árulnak és tevegelni próbálnak rábeszélni. A legfontosabb tanács: véletlenül se vegyél elő pénztárcát, és ne vásárolj, tevegelj a piramisoknál. Bár nagyon erőszakosak, olykor még fényképezni sem hagynak, egyfolytában felajánlják, hogy majd ők csinálnak profi képet, persze 1-2 dollárnyi borravalóért cserébe. Aki szeretne, az bemehet az egyik piramisba (ami éppen látogatható Kefrén, vagy Kheopsz), de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez nem nagy élmény. 100 helyi fontba kerül, ami kb. 3.000 forint, de teljesen üres. Körülbelül másfél méter járaton kell végigsétálni 40 fokban, óriási páratartalomban, míg egy üres kis terembe érünk. Időseknek nem ajánlott, fiatalabbaknak az élmény miatt, hogy elmondhassák, hogy voltak a piramis belsejében mindenképpen ajánlott.

A piramisok közvetlen közelében kb. 20-30 perc időt hagynak, hogy nézelődjünk, majd irány a Szfinx. Itt szintén kb. 20 percet időzünk, fotózkodunk, majd átsétálunk a közeli parfüm „múzeumba”.

Ami itt is azt jelenti, hogy bevisznek egy boltba, végigszagoltatják a turistákkal a különböző csoda illatokat és elmondják, hogy az xy virág kivonata a Chanel No. 5 parfüm alapja, stb, majd várják, hogy vásároljanak a vendégek. Kb. délután 3-4 óra felé indulás visszafelé, és jön a 8-9 órás buszút. Elképesztően fárasztó, főleg úgy, hogy 20 órából a piramisok, a szfinx meglátogatása maximum 1 órát vesz igénybe összesen, az egyiptomi múzeum kb. másfél óra. De egyszer mindenkinek el kell jutni ide. Már maga az a rész is élmény, amikor a busz fél órán keresztül megy Kairó és Gíza városában, érdekes látni ugyanakkor, hogy mekkora nyomor, kosz van a 20 milliós városban. Hiába az édesvíz, a Nílus, egy-egy mellék csatornát szemétlerakónak használnak a helyiek, de néha a döglött lovat is bent felejtik, mint a képen is látható.

Ha valaki egy hétre utazik, csak az egyik teljes napos túrát válassza, ha még a tengerpartot is élvezni szeretné. Bár a piramisok nagyon híresek, a luxori kirándulás szerintünk sokkal látványosabb, több látnivalót tartalmaz. Sharm El Sheikből már egyszerűbb a képlet, hiszen busszal csak Kairóba visznek, innen repülővel lehet Luxorba utazni, de kb. 280 dollárért fejenként.

Irány a sivatag!

Mindegyik iroda szervez ezen kívül egy délutáni szafari programot is, ami szintén rendkívül élvezetes. Hurghadánál ez abból áll, hogy a szállodából elvisznek egy terepjáróval egy sivatag széli „szórakoztató komplexumba”, ahol először quadozhatnak a vendégek kb. 10-20 percig, majd utána homokfutót, buggy-t vezethetnek 15-20 percig.

Ezután dzsippel irány tovább, beljebb a sivatagba, ahol felkeresünk egy beduin falut, megtekinthetjük a naplementét, s közben a dzsip egy-két dűnét is útba ejt. Van olyan lehetőség is, hogy quadozva juthatunk el a beduin faluba, de ez kb. 1 óráig tartana és 50 fokban, amikor jön a homok az arcunkba, már nem akkora élmény.A beduin faluban aztán lehet tevegelni, elmondják a helyiek életét, és mutogatják az állítólag tényleg ott élő néhány beduint, valamint a helyiek boltját.

Ezt követően vacsora vagy a faluban, vagy visszatérve a kiindulási komplexumba, hastáncos műsorral összekötve a végén vízipipával. Ez kb. 45 euro/60 USD fejeként, de nagyon jó élmény.

Olcsóbb kirándulás a Giftun sziget látogatása, ami egy hajóút, mely során 1-1 órára megállunk egy korallzátonynál és felszíni búvárkodásra van lehetőség, majd másfél órára kiraknak a lakatlan, csak homokból álló Giftun szigetre. Itt tényleg semmi nincs, még napernyő se, tehát ez a része lehet, hogy sokakat elriaszt. Az ára 30 euró/40 USD körül van. Természetesen minden programban benne van az ebéd, vagy a vacsora.