Mobilgát vs Duna - ez lesz az első erőpróba

2013-06-03 20:50:00 szorenyi.p

hírkép

Hétfőn megkezdődött Szentendrén annak a mobil árvízvédelmi falnak az építése, amely a belvárost védi a Duna áradásától. Leányfalun pedig hagyományos ideiglenes gátat építenek. Budapesten a szórólapok szerint 838 centis vizet várnak a Rómaiparton.



Szentendrén először kerülhet éles helyzetbe az új mobilgát, amely a terheléses próbát már sikerrel vette. A 333 méter hosszúságban felépülő mobil védelmi rendszer teljes magassága a mértékadó árvízszint fölött 1,35 méterrel végződik.

"Ez a 2006-os árvíz szintjét mintegy 70 centiméterrel haladja meg, és szükség esetén tovább magasítható" - tette hozzá.

Szentendrén péntek estére várják a Duna tetőzését, a folyó vízállása a várakozások szerint - mintegy 7,5 méterrel - a 2006-os szint közelében lesz.

Ideiglenes védőgátat építenek a 11-es főúton Leányfalunál, emiatt átmeneti forgalomkorlátozásra kell számítaniuk az autósoknak. A 11-es főút 28-as kilométerszelvényének környékén körülbelül 300 méter hosszan dolgoznak az ideiglenes gát építésén. Az érintett útszakaszon félpályás útzár és óránkénti 40 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben, a forgalmat rendőrök terelik.

Budapesten, Rómaifürdőn is elkezdték az ártéren épült házak védelmét. Folyamatosan rakják a homokzsákokat. Volt ahol a lakók kezdtek hozzá a védekezéshez. A szórólapok szerint 838 centis vízállást várnak, ennél volt már 30 centivel magasabban is a Duna.