Ybl Emlékbizottság alakuló ülés

2013-05-22 09:56:00 superadmin

hírkép

A magyar építészet ünnepévé szeretné tenni az Ybl Miklós születésének 200. évfordulója alkalmából rendezendő emlékévet az Ybl Emlékbizottság, amely május 21-én tartotta alakuló ülését.



Jövőre ünnepeljük Ybl Miklós, Magyarország máig egyik legismertebb és legnépszerűbb építésze születésének 200. évfordulóját. A Magyar Állami Operaház, a Várkert Bazár, a Szent István Bazilika, a Fővámház vagy éppen a Budavári Királyi Palota nyugati szárnyának építésze előtt, az Ybl Egyesület koordinálásában zajló Ybl-emlékév eseményein tiszteleghetünk majd. Az emlékév előkészítésére több szakmai szervezet részvételével munkacsoport alakult, amely L. Simon László országgyűlési képviselő, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke és Szmodits Julia, az Ybl Egyesület elnöke vezetésével tartotta meg első ülését május 21-én.

L. Simon László az ülésén kifejezte reményét, hogy az Ybl-emlékév, a 2013-as Gárdonyi Géza Emlékévhez hasonlóan, átfogó, az egész országot megmozgató programmá teljesedhet ki.

– Azt szeretnénk, ha az évforduló kapcsán nem csupán egy zseniális építészre emlékeznénk, hanem az emlékév a teljes magyar építőművész szakma és a magyar építészet ünnepévé válhatna. A bicentenárium egyben a Magyar Építészet Éve is lehet, ezt kell megtöltenünk tartalommal – mondta L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális- és Sajtóbizottságának az elnöke.

A munkacsoport alakuló ülésén részt vett Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke és Ferencz István, az MMA Építőművészeti Tagozatának elnöke, továbbá Kenyeres István, a Budapest Fővárosi Levéltár igazgatója. Ugyancsak jelen volt Fejérdy Tamás, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, Kucka Lilla, a Magyar Állami Operaház, Arnóth Ádám, a Belügyminisztérium Területrendezési és Építésügyi Helyettes Államtitkárságnak Örökségvédelmi Főosztálya, Csutiné Schleer Erzsébet, a Székesfehérvári Építész Kamara, Markó Balázs, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara és Bánóné Nyékhelyi Mária, a BM Országos Főépítészi Iroda képviseletében. Bekapcsolódtak a testület munkájába Bánáti Béla, Borsos András, Dévényi Tamás és Hartvig Lajos építészek, illetve együttműködési szándékát fejezte ki a Magyar Építész Kamara, a jelentős Ybl-tervanyagot őrző Budapesti Történeti Múzeum, a Forster Gyula Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ Építészeti Gyűjteménye, a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutatóintézete, az OSA Archívum, a Kortárs Építészeti Központ, valamint a Hild-Ybl Alapítvány is.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke az ülésen bejelentette, hogy az Ybl-bicentenárium szervezésében és lebonyolításában az MMA is szerepet vállal. A tervek szerint a Nemzeti Szalonok jövő évben induló sorozata a magyar építőművészetet bemutató, reprezentatív tárlattal nyit majd.

– Az egyebek mellett tudományos konferenciát, épületlátogatásokat, városi túrákat és több pályázatot is magába foglaló programsorozat 2013. november végén indul. Az emlékév hivatalos megnyitója azonban 2014. április 6-án, azaz Ybl születésnapján, az Ybl Miklós főművének tekinthető Magyar Állami Operaházban rendezendő díszelőadás lesz – mondta Szmodits Julia, az Ybl Egyesület elnöke, hozzátéve, hogy az emlékév tervezett eseményeit bemutató honlap (www.ybl2014.hu) már elérhető.



Az emlékév legyen az építőművész szakma ünnepe