Megvan, hogy miért élnek tovább a nők

2013-05-15 20:04:00 szorenyi.p

hírkép

A nők azért élnek hosszabb ideig, mint a férfiak, mert immunrendszerük lassabban öregszik - derítette ki egy japán tudósok által publikált tanulmány. Amint az idők során az immunrendszer egyre gyengül, a férfiak egyre fogékonyabbak lesznek a betegségekre, ami megrövidíti életkilátásaikat.



A japán kutatók annak jártak utána: vajon az immunrendszerben a korosodás következtében bekövetkező változások felelőssé tehetők-e azért, hogy a nők életkilátásai hosszabbak, mint a férfiaké.

A Tokiói Orvosi és Fogorvosi Egyetem tudósai, Hirokava Kacuiku professzor vezetésével 356 egészséges, 20-90 éves férfi és nő vérmintáit elemezték. Megmérték a fehér vérsejtek és az immunválaszban szerepet kapó citokinek mennyiségét. Ahogy azt a korábbi tanulmányok is bizonyították, az életkor növekedésével mindkét nem esetében csökken a fehér vérsejtek száma.

A figyelmesebb vizsgálat azonban kiderítette, hogy az immunrendszer szempontjából két kulcsfontosságú komponensben - a fertőzéstől védő T-sejtek és az antitesteket termelő B-sejtek tekintetében - különbség található férfiak és nők között.

A T- és B-sejtes limfociták aránya gyorsabban csökken a férfiakban, és az idő előrehaladtával a férfiak esetében két citokin szintje is nagyobb visszaesést mutat.

Az immunrendszer fertőzésekkel szembeszálló kétféle sejtje, - a CD4 T-sejtek és a "természetes gyilkos"-sejtek - száma az öregedéssel növekedést mutat, ugyanakkor a nőknél jobban nő az arányuk, mint a férfiaknál.

A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy egy személy immunológiai paraméterei jelezhetik valódi biológiai korát. Egyúttal a vizsgálat eredményeként kijelentették: "az, hogy az immunológiai paraméterek hanyatlása lassabb a nőkben, mint a férfiakban, konzisztens azzal a ténnyel, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak".

Tom Kirkwood professzor, a Newcastle Egyetem szakértője ugyanakkor rámutatott, hogy a japán kutatás eredménye értékes ugyan, de nem igazán meglepő. Mint monda: a nők immunrendszerének lassabb öregedése inkább azzal függ össze, hogy általában lassabban öregszik a szervezetük.