Ilyen az ukrán tömegoszlató kézigránát

2013-05-06 05:28:00 szorenyi.p

hírkép

Tömegeket ártalmatlanná tenni képes kézigránátot dobott piacra a kelet-ukrajnai Valar Tudományos-Termelési Vállalat – adta hírül a Vlasti.net hírportál. Kevlárt szór szét a robbanáskor.



A kevlárgránátnak is nevezett tömegoszlató eszköz felépítése és működése leginkább a szovjet F-1-es támadógránáthoz hasonlatos. Robbanáskor kevlárból készült zsinórokkal összekötött, gumírozott repeszekkel teríti be a környéket. Ezek nem okoznak halálos sérüléseket, ám kiválóan alkalmasak a nagyobb tömegben előforduló emberek ártalmatlanítására.

Az F-1-eshez hasonlóan egy gyűrűvel ellátott csapszeg kihúzásával lehet a B-10 „fantázianevű” kevlárgránátot élesíteni. Az eszköz a fölhöz csapódás során, az ütközés erejétől lép működésbe.

A fél kilós súlyú gránát 36 darab, egyenként 20 grammos repeszt tartalmaz. A repeszpárokat összekötő, rendkívül nagy szakítószilárdságú kevlárzsinór hossza 3 méter. Az eszköz hatóereje a környezettől függően 10-15 méter.

Az ellenfél harcképtelenné tételére alkalmas fegyverek gyártására szakosodott ivano-frankovszki székhelyű cég termékét elsősorban a rendvédelmi szerveknél, illetve a belügyi haderőknél kívánják rendszeresíteni.

(Palkó István)