Felakasztottak két elítéltet Japánban

2013-04-26 07:54:00 j.protic

hírkép

Felakasztottak két, gyilkosságért halálra ítélt embert Japánban pénteken, a jelenlegi kormány decemberi hivatalba lépése óta ez volt a második eset, hogy végrehajtottak halálos ítéletet a szigetországban.



A 64 éves Hamaszaki Kacudzsit és az 56 éves Mijagi Josihidét egy alvilági leszámolás miatt ítélték halálra. A két férfi 2005-ben egy rivális bűnbanda két tagját lőtte le egy étteremben.

Japán az Egyesült Államok mellett a másik olyan fejlett, nyugati típusú demokrácia, amelyben van halálbüntetés. A szigetországban a kivégzéseket akasztással hajtják végre.

Bár az emberi jogi szervezetek és az európai államok többször felszólították Japánt a halálbüntetés eltörlésére, különböző idei évi közvélemény-kutatási eredmények szerint az ország lakosságának többsége - a társadalom 85-91 százaléka - támogatja ezt a büntetési típust.

"A japánok többsége szerint szükség van a halálbüntetésre. Meg kell vizsgálni az egyes eseteket, és körültekintően kell dönteni végrehajtásukról" - közölte az akasztást elrendelő Tanigaki Szadakadzu igazságügy-miniszter a Kyodo hírügynökség beszámolója szerint.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet bírálta Japánt az újabb kivégzések miatt.

Japán siralomházaiban jelenleg 134 elítélt vár kivégzésére.