A víz, mint méreg

2013-04-24 16:05:00 V.J.

hírkép

Jönnek a meleg napok és gyakran oda sem figyelünk arra, hogy inni kell. Persze nem mindegy, hogy mit és nem mindegy, hogy mennyit. Meglepő módon a sok víz lehet akár halálos méreg is.



Egy férfinak napi 3 liter vízre van szüksége (13 pohár), egy nőnek 2,2 literre (9 pohár). A maradékot a napi szükséges folyadékbevitelhez az ételből nyerjük. Mi van viszont a sörrel és a kávéval?

A koffein gyakorlatilag vízhajtó anyag. Viszont a nyugati ember napi folyadékigényét koffeintartalmú italokkal elégíti ki, úgymint kávé, tea vagy különböző szénsavas üdítőitalok. Vagyis a koffein nem tud annyi folyadékot kihajtani, mint amennyit megiszol vele.

Ami az alkoholt illeti, ott más a helyzet. A koffeinnel ellentétben az alkohol több vizet hajt ki belőled, mint amennyit elfogyasztasz. Egyetlen ital miatt még nem fogunk összeaszódni, különösen ha például lager sörről van szó (gyenge alkoholtartalom, 92 százalék víz), a tömény italok viszont keményen dehidratálnak (ennek köszönhetjük a másnaposságot is).

Ha rosszkor iszunk sokat, annak éppoly katasztrofális következményei lehetnek, mint a kiszáradásnak. Ha túladagoljuk a vizet, akkor akár kómába is eshetünk. EZ persze csak rikán fordul elő, hiszen folyamatos fizikai megterhelés és hatalmas vízmennyiség esetén fordul elő.

Azért, vigyázzunk, mert a tűző napon végzett egész napos kapálás után legurított 5-6 liter sör – vagy víz - , kegyetlenül megtréfálhatja a szervezetet.