Ötmilliárd forint az NKA keretösszeg

2013-04-24 12:28:00 V.J.

hírkép

Az idén 20 éves Nemzeti Kulturális Alap tevékenységéről, a fejlesztésekről az idei programokról és pályázati támogatásokról tartottak sajtóbeszélgetést ma az NKA Gyulai Pál utcai székházában. Cirkuszművészet, köztéri szobrok, határon túli levéltárak támogatása is szerepelnek a prioritások között.



L. Simon László az NKA alelnöke bevezetőjében felhívta a figyelmet arra, hogy az állami mecenatúrának mennyire megváltozott a szerepe és funkciója a kultúra támogatásában. „ A 20. évforduló alkalmat teremt arra, hogy a kormányzati ciklus utolsó negyedében értelmes társadalmi vitát nyissunk a kulturális szponzorációról”-mondta az alelnök.

Igazán komoly változásokon ment át a pályáztatás rendszere, hiszen idén január elsejétől csak elektronikus úton lehet pályázatot beadni. Az on-line pályázati rendszer jól működik és az első négy hónapban több mint négyezer anyag érkezett be az NKA-hoz. Ez nemcsak költséghatékony, de környezetkímélő is, hiszen a papír alapú pályázatok kinyomtatása és fénymásolása eddig egy millió fénymásolt oldalt tett ki.

„Növeljük a pályázók komfortérzetét, hiszen az NKA nem hatóság, hanem szolgáltató.” Az új rendszer eredménye az is, hogy szinte minimálisra csökkent a formai okok miatt elutasított pályázatok száma. A megújult honlappal sokkal egyszerűbb és áttekinthetőbb módon lehet választani a pályázati lehetőségek közül.

L.Simon László ismertette a szakmai kollégiumok idei keretösszegeit, melyek szerint összesen közel ötmilliárd forintra lehet pályázni az NKA-nál. Külön kiemelte az erdélyi levéltárak magyar vonatkozású anyagainak megmentésére indított programot, melynek egyik célja, hogy ezek ne juthassanak a katasztrofális állapotban levő beregszászi levéltár sorsára. Lehet pályázni a hazai cirkuszművészet fejlesztésére és a külföldön meglévő magyar vonatkozású hagyatékok hazahozatalára is. Idén is folytatódik a Márai program, melynek keretében a 2012-ben vagy 2013-ban megjelent magyar  kortárs és klasszikus könyvekkel, valamit ismeretterjesztő és művészeti könyvekkel pályázhatnak hazai és határon túli magyar kiadók.  Jelentős összegekkel támogatja a Nemzeti Kulturális Alap a Gárdonyi Géza Emlékév rendezvényeit és a hozzá kapcsolódó kiadványokat és a Magyar-Olasz Kulturális Évad lebonyolítását.

Idén először a szerzői jogdíjbevételekből befolyt összegekből is írtak ki pályázatokat, összesen 291 millió forint keretösszeggel. Ebből - többek között – a magyar könnyűzene, a jazz és a hazai modern táncművészet műfaját támogatja az NKA.