Égett a Petőfi-szobor Kárpátalján

2013-04-24 08:53:00 szorenyi.p

hírkép

Ismeretlen elkövetők szerdára virradó éjjel meggyújtották a beregszászi Petőfi-szobor talapzatán elhelyezett koszorúkat – adta hírül a Kárpátalja lap munkatársa



Espán Margaréta az egyik közösségi portálon közölte, hogy kedd este 10 után egyelőre ismeretlen személyek felgyújtották Beregszászban a Petőfi Sándor szobrának talapzatán elhelyezett koszorúkat. A lángokat a közelben lévő bár pultosa csak 10 vödör vízzel tudta eloltani.

A szoborról a koszorúk maradványait reggelre már eltávolították. A talapzatot viszont vastag koromréteg borítja.

Az egyelőre nem ismeretes, hogy egyszerű garázdaságról, vagy pedig nacionalista megnyilvánulásról van szó. Tény, hogy az eset Orbán Viktor pénteken esedékes beregszászi látogatása előtt történt.

A fehér terméskő talapzaton álló szobor Körösényi Tamás budapesti szobrász alkotása. A művész eredetileg egy alacsony halomra állíttatta a szobrot. Ám valaki egy éjszaka letörte a jobb karját, ezért a helyreállított szobor egy magasabb talapzatra került. Az alkotást legutóbb hét éve gyalázták meg, amikor ismeretlenek – több más, magyar emlékjel mellett – fáradt olajjal locsolták le.

(Palkó István)