Terjed a madárinfluenza Kínában

2013-04-15 12:23:00 j.protic

hírkép

Újabb madárinfluenza vírushordozót találtak a kínai fővárosban, a korábban már azonosított hétéves kislány szomszédságából egy négyéves kisfiút, akivel Kína-szerte hatvan fölé emelkedett a fertőzöttek száma. Eddig 13 halálesetet jelentettek.



A kisfiú egyelőre tünetmentes, de a H7N9 jelű vírusra nála végzett vizsgálatok eredménye pozitív volt. Szülei Peking külterületén tenyésztett csirkékből vásároltak a szomszédjuktól, akiknek gyermeke volt Peking első ismert, madárinfluenzás betege. A felnőttek közül egyelőre senkinél nem találtak fertőzést.

A hatóságok a helyszínen talált több mint 500 csirkét, kacsát és libát levágták, 2700 postagalambot ketrecekbe zárattak. Peking - ahogy a többi érintett kínai város, köztük Sanghaj is - kiterjesztette azt az övezetet, amelyen belül tilos a kereskedés az élő baromfival.

Becslések szerint országosan máris jelentős, csaknem 10 milliárd jüanos (365 milliárd forint) kár érte a baromfiágazatot, és ezért a média igyekszik eloszlatni a csirke és más baromfihústól magát egyre inkább távol tartó kínaiak félelmét.

A Global Times című lap például szerkesztőségi cikkben próbál együttérzést kelteni olvasóiban a baromfiágazat szereplői iránt, mondván, a csirkehús fogyasztásának elutasítása "nem méltányos" a tenyésztőkkel szemben.

Sajtójelentések szerint Kínában máris több millióval csökkent a baromfiállomány. Sok helyütt levették a menüről a csirkeételeket, az amerikai gyorséttermi láncról, a KFC-ről interneten keringő képek szerint az üzletek ebédidőben is üresen tátonganak.

Az emberek aggodalmát az is növeli, hogy a hétvégén hirtelen megnőtt az igazoltan fertőzöttek száma, és immár nem csak a keleti országrészben, de Közép-Kínában is megjelent a H7N9.

A kínai szakfelügyeleti hatóság és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékese szerint egyelőre továbbra sincs jele annak, hogy a vírus, amely ellen nem fejlesztettek még ki oltóanyagot, emberről emberre terjedne. A szakemberek szerint ugyanakkor lehet tőle tartani, hogy ez is bekövetkezhet, mert a H7N9 rendkívül gyorsan mutálódik.