Angliában meghalt Putyin legnagyobb ellenfele

2013-03-23 20:18:00 szorenyi.p

hírkép

Holtan találták angliai házában Borisz Berezovszkij orosz nagyvállalkozót. A hírt a moszkvai bejelentés után, szombat este a Scotland Yard is megerősítette. A 67 éves Berezovszkij halálának körülményeiről a brit hatóságok egyelőre nem tettek közzé részleteket. Berezovszkij kiadatását több tízmillió dolláros csalás gyanúja miatt már 2002-ben kérte Londontól az orosz kormány.



Nagy-Britannia azonban menedékjogot adott az oligarchának, aki azzal támadta meg a londoni felsőbíróságon az orosz kérelem nyomán megindult kiadatási eljárást, hogy Moszkva az életére tör. A bíróság ezt az érvelést akkor elfogadta, és megtiltotta Berezovszkij kiadatását.

Az orosz pénzember - aki ellen az elmúlt években több merényletet is megkíséreltek - Borisz Jelcin egykori orosz elnök közeli bizalmasa volt, és többször nyilvánosan, élesen bírálta Vlagyimir Putyin jelenlegi államfő rendszerét, sőt nem egyszer nyílt felhívásokat intézett az orosz ellenzékhez Putyin - akár erőszakkal történő - eltávolítására.

A The Guardian című vezető baloldali brit napilapnak 2007-ben azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin rendszerét csak erővel lehet megdönteni. Hozzátette: személyesen pénzel olyan embereket, akik az államfő közelében vannak, és akik "palotapuccsra" szövetkeznek.