Martonyit Erdély visszacsatolásáról kérdezték

2013-03-09 20:30:00 szorenyi.p

hírkép

Erdély Magyarországhoz való visszacsatolása teljes képtelenség - mondta Martonyi János külügyminiszter a román Digi24 hírtelevízióban. Martonyi János arra a felvetésre válaszolt így, hogy Romániában sokan attól tartanak: Budapest az autonómiatörekvések támogatásával Erdélyt szeretné visszaszerezni. A külügyminiszter szerint ez olyan képtelenség, hogy nem is kíván reagálni rá.



A televíziós csatorna "Diplomata-útlevél" című félórás külpolitikai műsorát a magyar-román kapcsolatoknak szentelte: ennek keretében tűzték műsorra a magyar külügyminiszterrel bukaresti látogatása alkalmával kedden készített interjút.

Martonyi János a műsorban beszélt arról, hogy sokféle autonómia létezik, Magyarország például - kollektív jogként - elismeri a nemzeti közösségek kulturális autonómiáját, másutt különböző területi autonómiák működnek. A lényeg az, hogy az illető közösség óhaját figyelembe vegye az adott állam: Magyarország pedig nem tehet mást, mint hogy támogassa a külhoni magyar közösségek törekvéseit - magyarázta Martonyi János. Ugyanakkor rámutatott, a közösségi autonómiaformák elismerése nem gyengíti, hanem erősíti az adott államot, mert növeli a közösség otthonosságérzetét, és hozzájárul az ország stabilitásához.

A székely zászlóval kapcsolatban a magyar diplomácia vezetője elmondta, a túlfűtött érzelmek veszélyeztetik a két ország kapcsolatát, ezért önmérsékletet és megértést kért Bukarestben román tárgyalópartnereitől. Rámutatott: a jelképhasználat ügyét nagyon könnyű lenne megoldani. Nem növelné ugyan az anyagi jólétet, de nagyban javítana a hangulaton, a két ország viszonyában is, és a Romániában élő, jelentős lélekszámú magyar közösség berkeiben is - fűzte hozzá.

A román sajtó visszatérő kritikájára utalva a magyarországi politikusok részvételét a romániai választási kampányban Martonyi János természetes, európai gyakorlatnak nevezte. Emlékeztetett rá, hogy Victor Ponta román miniszterelnök is kiáll a magyar szocialisták mellett, és szerinte normális dolog, hogy az európai pártcsaládok tagpártjai támogassák egymást.

Arra a kérdésre, valóban annyira megromlottak-e a magyar-román kapcsolatok, hogy már csak a "stratégiai partnerség értékes elemeinek megőrzése" maradt a külügyminiszter bukaresti látogatásának célja - miként azt az m1-nek adott interjújában kifejtette -, Martonyi János azt mondta, nem akarja dramatizálni a helyzetet, de az indulatok felpörgése veszélyes lehet, és visszájára fordíthatja a magyar-román kapcsolatok eddigi eredményeit. A kételyek és gyanakvások leszerelésére egyedüli eszköz a párbeszéd, és bukaresti útja éppen a bizalom helyreállítását célozta - mondta Martonyi János.