A fogdában felejtett férfi 3.5 milliárdot kap

2013-03-09 08:21:00 szorenyi.p

hírkép

Az amerikai polgárjogi kártérítések történetében példátlan, 15,5 millió dolláros kártérítést kap egy férfi, akit 22 hónapon át "felejtettek" magánzárkában egy új-mexikói megyei börtönben - közölte pénteken internetes kiadásában a CNN.



Stephen Slevint, akit 2005-ben amiatt fogtak el, mert a gyanú szerint lopott autót vezetett ittasan, sohasem állították bíróság elé. Azért különítették el a többi rabtól, mert a korábban elmeorvosi kezelést kapott férfin a depresszió jelei mutatkoztak.

Slevin elmebetegsége a börtönben csak súlyosbodott, de a csaknem kétéves fogva tartása nemcsak lelkileg viselte súlyosan meg a férfit. A magánzárkából erősen lefogyva, 60 kilósan távozott. Rabsága alatt bozontos szakálla nőtt, a lábkörmei behajlottak a talpa alá, gombás megbetegedést kapott és a testén felfekvések keletkeztek. A fogai tönkrementek és őrei annyira nem foglalkoztak vele, hogy magának kellet egy fogát kihúznia.

A 2007 nyarán szabadult Slevin ellen felhozott vádakat ejtették. A férfi viszont pereskedni kezdett és az esküdtszék végül, 2012 januárjában 22 millió dolláros kártérítés ítélt neki. Ezt az összeget a büntetés-végrehajtás nem volt hajlandó kifizetni, de a héten elállt a további fellebbezéstől és beleegyezett a több mint 15 millió dolláros kártérítésbe.