Jetire vadásznak a Kárpátokban

2013-03-05 17:34:00 szorenyi.p

hírkép

Élelmes kárpátaljai túraszervezők hegyiember-kereső kalandtúrákra invitálják az ide látogatókat, miután mostanában több nagyláb-nyomot is látni véltek a havasi legelők környékén.



Sandor Fegyir, az Ungvári Nemzeti Egyetem turisztikai tanszékvezetője az ukrán ICTV televíziós csatornának nyilatkozva elmondta, hogy az elmúlt években több hegyi pásztor is – egymástól függetlenül – azonos leírást adott egy magas termetű, emberszabású, tetőtől talpig szőrrel borított lényről, amely a juhnyájak körül ólálkodott. Az idei télen pedig sítúrázók véltek látni hatalmas, emberinek tűnő, mezítelen lábnyomokat az Ukrán Kárpátok nehezen megközelíthető vidékein.

Az egyre növekvő érdeklődésre tekintettel a hegyvidéki falusi turizmus művelői újabban a helyi terepet jól ismerő vezetők irányításával kutatóutakat szerveznek a vállalkozó kedvű turisták számára. A „jetivadászok” quadokon vagy gyalogosan eredhetnek a titokzatos havasi ember nyomába, bár eddig még semmi kézzelfogható bizonyítékát nem lelték a létezésének.

A Kárpátok hegyei között fekvő ukrán-ruszin falvak lakói Csuhajszternek nevezik a helyi „nagylábút”. A Gyedként (Apóként), illetve Nyicsnikként (Éjjeli Őrként) is emlegetett mitikus alak a helyi mondák szerint 3-4 méteresre is megnövő, tetőtől-talpig barna vagy hófehér szőrrel borított, nagyszakállú, ember formájú lény, „aki” a fák, a patakok és az erdei állatok épségére felügyel. Különlegessége, hogy kizárólag a ruszinok és huculok mondavilágában szerepel - a környékbeli egyéb szláv népek nem is tudnak a létezéséről.

(Palkó István)