Igazi kuszkuszt ettünk az Utazás Kiállításon

2013-02-28 18:22:00 V.J.

hírkép

Teve nem volt, de más nem hiányzott az igazi sivatagi hangulathoz az Utazás 2013. Kiállítás tunéziai standján, ahol a vendéglátók igazi Couscous Party-ra invitálták az utazási irodák és a sajtó éhes képviselőit.



Tunézia ma is az egyik legkedveltebb úti célja a magyar turistáknak. Hogy a politikai változások után ismét még nagyobb kedvvel induljunk el az egyik leginkább európainak mondott arab országba minden eszközt bevetett a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal. A páratlan szépségű tengerpartjáról és történelmi emlékeiről híres ország most az arab konyha kulináris örömeit kínálta. Természetesen volt is érdeklődő szép számmal, hiszen az autentikus arab kuszkusz ritka csemege nálunk. A kuszkusz mellé dzserbai vörösbor és datolya is dukált.

A rendezvényen - melyen az ország nagykövete is részt vett -, jelentették be azt is, hogy megnyílik a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti irodája, megkönnyítve az utazás előtti tájékozódást. Bár vásárolni és alkudozni nem lehetett, de sokan megcsodálták a tunéziai kézművesség remekeit, a rézművesek és a djerbai fazekasok helyben készült munkáit.

Mi a kuszkusz?

A kuszkusz Isten áldása, Észak-Afrikából származik. A szó berber eredetű (seksu), jelentése gömbölyített vagy jól megsodort – azonban az arab kuszkusz kiejtés terjedt el nemzetközileg. A kuszkusz az Észak-Afrikai országok egyik legfontosabb alapanyaga, de alapétel Nyugat-Afrikában, Közép-Keleten, Brazíliában, és a mediterrán országokban is. A kuszkusz szimbolikus, Isten áldását jelképezi, így különösen fontos vallásos napokon és ünnepeken. Születések és esküvői ünneplések fókuszpontja is.