Ilyen a világ legmagasabb épülete

2013-02-26 13:52:00 superadmin

hírkép

Óriási tömegek, hosszú, tömött sorok, 3-4 nap múlva felszabaduló időpontok. A Burj Khalifa alighanem beváltotta Dubaj reményeit, ami a turistákat illeti minden bizonnyal. A világ legmagasabb épületével együtt gy új belvárost építettek Dubajban, amelynek köszönhetően most egy élettel, turistákkal teli központ található ott, ahol 5-6 éve még semmi nem volt.



A Burj Khalifa az emberiség történelmének egyik legnagyszerűbb újkori, építészeti vívmánya. Nem csupán a világ legmagasabb felhőkarcolóját akarták megépíteni Mohammed bin Rashid Al Maktoum utasítására, hanem minden kétséget kizáróan a világ legmagasabb ember alkotta építményét. Azért, hogy ne legyen olyan mutatószám, vagy kategória, amelyben ne ez az épület legyen az első, és jó pár évig ne épülhessen olyan épület amely megdönti a Burj Khalifa rekordjait. Az épület mellé, mintegy annak részeként egyébként egy komplex városrészt építettek, mesterséges tavakkal, szökőkutakkal, éttermekkel, sétányokkal, valamint nem mellékesen a világ legnagyobb bevásárlóközpontját, a Dubai Mallt is felhúzták. Ha valaki fel szeretne menni a kilátóba, az üzletközpont legalsó részén tud időpontot foglalni és belépőt vásárolni, azonban az óriási érdeklődés miatt ez nem olyan egyszerű, ugyanis ha valaki csak odasétál azt láthatja, hogy csak 3-4 napra előre vannak szabad időpontok, amire foglalhat. 2 féle belépőjegyet árulnak ugyanis, az olcsóbbik 125 dirhamba kerül (mintegy 7.500 Ft), de ekkor csak 3-4 nap múlva tudunk jobb esetben időpontot kapni, azt is vagy kora reggel, vagy késő éjjel. Ha valakinek a pénz nem számít, vásárolhat 400 dirhamért (kb. 24.000 Ft) azonnali belépésre jogosító jegyet. Ezt elkerülendő ajánlatos már jó előre interneten megvásárolni a belépőt, mert az élmény igazán páratlan, és kihagyhatatlan, ha valaki Dubajban jár.

Az épület mellé 6600 fényforrás és 50 projektor megvilágította rekordméretű szökőkútrendszert építettek, hasonlót, mint Las Vegasban a Bellagio szálloda elé. A 275 méter hosszú műremek esetenként 150 méteres magasságba lövi fel a víznyalábokat, zenei aláfestéssel kísérve. Délután 13 órakor, míg este 18 órától félóránként 23 óráig félóránként induló showban gyönyörködhetnek a turisták.

A Burj Khalifa azonban nem csupán egy kilátótorony, irodák, lakások, éttermek, szórakozóhelyek és még szálloda is található az épületben. Egy 75 nm-es lakás bérleti díja például havi 510.000 forintnak megfelelő összegbe kerül, de csak az alsóbb szinteken.

A 828 méter magas Burj Khalifa a következő rekordokat tartja:

- a legmagasabb épület a világon

- a legmagasabb felhőkarcoló (előzőleg a Taipei 101 509,2 m-rel)

- a legmagasabb szerkezet (előzőleg a KVLY-TV torony 628,8 m-rel)

- a legmagasabb szabadon álló épület (előzőleg a torontói CN Tower tartotta 553,3 m-rel)

- a legtöbb emelet egy épületben: 163 (előzőleg a Sears Tower/World Trade Center – 110 emelet)

- a világ leggyorsabb liftje: 18 m/s  (előzőleg a Taipei 101 – 16.83 m/s)

- a világ legmagasabban fekvő étterme (122. emeleten, 442 méter magasan)