Farkasok pusztítanak a Tátrában

2013-02-15 13:30:00 j.protic

hírkép

A sok hó alaposan megnehezíti az állatok életét a szlovákiai Tátrában. Különösen a szarvasok szenvednek sokat, sokan alulamaradtak az elszaporodott farkasokkal vívott élet-halál harcban.



A Markíza kereskedelmi televízió esti hiradója szerint az erdészek már 11 szarvas csontvázára bukkantak a mély hóban. A tetemekről farkasok rágták le a húst. Az erdészek szerint a magasabb és nehezebb erdei állatok, így a szarvasok és a vaddisznók hátrányban vannak a kisebb termetű, apró lábú vadakkal szemben a hóban. Az utóbbiak ugyanis gyorsan, könnyebben tudnak futni a hóban, nem süppednek bele annyira, mint a nagytestű vadak. Üldözés közben tehát gyorsan kimerítik a szarvasokat.

Az erdészek szerint a farkas nagyon intelligens állat, amely nem csak a saját erejét képes kihasználni, hanem számító is, ösztönösen tudja, megérzi, hogy hol, melyik egyedeket érdemes a végkimerültségig hajszolnia. Ez az állapot a természetben gyakori, mégis elszomorító, mert egészséges, kifejlett nagyvadak válnak könnyen a fürge, áldozataikra alattomosan támadó ordasok áldozatává.

A szakemberek úgy vélik, jelenleg mintegy 40 farkas kószál a Magas Tátrában, állandó veszélyt jelentenek a legyengült agancsosokra