Magyar sztárszakács a világdöntőben

2013-01-22 14:23:00 superadmin

hírkép

Széll Tamás, az Onyx étterem séfje képviseli Magyarországot a Bocuse d’Or főzőverseny világdöntőjében. Hazai szakács és a magyar konyha először került be a gasztronómiai világbajnokságként is számon tartott verseny legjobbjai közé.



Egy hét múlva 24 nemzet csapata – köztük 13 európai – mérik össze gasztronómiai tudásukat a világ első számú szakácsversenyén, Lyonban. A két évente megrendezett kulináris viadalt még 1987-ben indította el a legendás séf, Paul Bocuse. A regionális döntőkön túljutva az elit szakácsoknak minden kreativitásukat és gasztronómiai képességüket be kell vetniük, hogy a legfelejebb 5 és fél óra alatt elkészített hús és hal menüjükkel levegyék lábáról a nemzetközi zsűrit.

A mai sajtótájékoztatón bemutatták Széll Tamás táljának koncepcióját, melyet a világhírű Rubik kocka ihletett. Mint kiderült, az alapötletet az adta, hogy Tamás néhány éve már készített ételekből összerakott Rubik kockát. A párhuzam egyszerű és érthető. A tálon keverednek az alapanyagok és színek, de a végeredmény a tökéletesen illeszkedő harmónia.

„A  gasztronómia szerves része Magyarország arculatának és erősségeinek. Fontos megmutatni, hogy a hagyományos és a külföld által ismert magyaros ízvilág újraértelmezhető a gasztronómiai trendek tükrében és képes felvenni a versenyt a nemzetközi mezőnnyel” –mondta Horváth Gergely, a verseny egyik partnereként jelenlévő Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese.

A Bocuse d’Or hazai partnerei, a Bocuse d’Or Akadémia, a Miniszterelnökség, a Magyar Turizmus Zrt., az Onyx Étterem, a Hungexpo Zrt. és a Metro kereskedelmi Kft., aki a halkreáció alapanyagait szolgáltatja a nagy verseny idején.

A magyar Bocuse d’Or Akadémia képviseletében Hamvas Zoltán és Bíró Lajos elmondta: már a döntőbe kerülés is nagy sikernek számít a magyar gasztronómiai társadalom és Széll Tamás számára. A végső döntésben sok szerepe lesz a tálalásnak, a design-nak, az ízeknek és természetesen a szerencsének is.