Drágább lesz a BKV-bérlet

2012-12-31 09:30:00 szorenyi.p

hírkép

Azok a bérletek, amelyekhez eddig arcképes bérletigazolvány kellett, január elsejétől személyi igazolvánnyal és kártyaformátumú jogosítvánnyal is érvényesek lesznek. Ebben az esetben a bérletszelvényre az adott igazolvány sorszámát kell ráírni. Ha ez nem szerepel a szelvényen, vagy az utas nem tudja felmutatni azt az igazolványt, amelynek számát a bérletszelvényre ráírta, bérlete érvénytelen.



2013. január 1-jétől az ellenőrök szigorúbban ellenőrzik a kitöltetlen bérleteket, és abban az esetben is pótdíjat kell fizetni, ha az utas bérletszelvényén egyetlen igazolvány száma sem szerepel.

Keddtől új bérlettípusokat is bevezet a BKK; 2700 forintért kiegészítő heti bérletet lehet vásárolni, ezzel egy héttel meghosszabbítható a teljes árú havi vagy negyedéves Budapest-bérlet érvényességi ideje.

Különválik a közoktatásban és felsőoktatásban tanulóknak szóló Budapest-bérlet, áruk azonban egységes marad, az egyszelvényes éves bérletek pedig nem naptári évre válthatók, hanem tetszőleges kezdő időponttól számítva egy évig érvényesek.

A Fővárosi Közgyűlés 2012. október 31-i ülésén döntött a BKK 2013-as tarifáiról. Ennek értelmében a tanuló és kisgyerekes havi bérletek változatlanul 3850 forintba, a nyugdíjas havi bérletek pedig továbbra is 3700 forintba kerülnek, az elővárosi (a HÉV-re és környéki autóbuszokra érvényes) díjak változatlanok maradnak. A vonaljegyek 350 forintba, a tízdarabos gyűjtőjegyek 3 ezer forintba, a teljes árú havi bérletek 10 500 forintba, a teljes árú éves bérletek pedig 114 600 forintba kerülnek keddtől.