Krasznahorka várát év végéig befedik

2012-12-18 21:57:00 j.protic

hírkép

A tavasszal leégett Krasznahorka várának szanálási munkálatai folytatódtak az elmúlt hetekben is, ám a téliesre fordult időjárás megnehezítette a munkások dolgát. A falak azonban már biztonságban vannak.



A december 5-én kezdődött szélsőséges időjárás a várdombra való feljutást is megnehezítette. Artur Šturmankin, a Szlovák Nemzeti Múzeum szóvivője arról tájékoztatta a SITA hírügynökséget, hogy a kedvezőtlen viszonyok ellenére is folytatódnak a a nyáron leégett vár felújítását célzó munkálatok."Az objektumok befedettségének mostani szintje garantálja, hogy a vár falai védve vannak a kedvezőtlen időjárás elől" - közölte a szóvivő.

SZökség esetére az ünnepek idején is biztosítva lesz a készenléti állapot, a kivitelező pedig készen áll arra, hogy év végéig valamennyi objektumot ideiglenesen befedje.

Az időjárás viszontagságaivel szemben teljesen védve van már a gótikus palota, a gótikus torony, a reneszánsz torony és a várkápolna. Jelenleg a Ferenc-múzeumon dolgoznak, és előkészületek folynak a bástyán, a felső várban pedig állványzatot építenek.

A 14. századi, nevezetes középkori vár tavasszal, éppen a szlovákiai parlamenti választások napján vált a tűz martalékává. A várból néhány nap alatt biztonságos helyre szállították valamennyi ott található mozdítható műtárgyat és gyűjteményt.