Klicsko-képviselő: az öklöm egy atomfegyver

2012-12-14 00:34:00 szorenyi.p

hírkép

A képviselővé választott Vitalij Klicsko egyelőre nem óhajt részt venni az ukrán parlamentben már napi szokássá vált pofozkodásokban. Az ellenzéki politikussá avanzsált nehézsúlyú világbajnok öklöző úgy nyilatkozott, hogy amíg lehet, nem kíván beavatkozni az Ukrán Legfelső Tanácsban folyó tömegverekedésekbe.



Az Egyesült Államokban úgy tartják, hogy a hivatásos bokszolók öklei fegyvernek minősülnek. Ehhez képest egy világbajnok ökleit nyugodtan lehet atomfegyvernek tekinteni - nyilatkozta Klicsko a frissiben megalakult ukrán törvényhozás első két napján kialakult adok-kapok után. – Úgy vélem, hogy ezt egyelőre nem kellene bevetnünk.

Az ukrán Rádában szerdán és csütörtökön kitört közelharcok annak következményei, hogy egy frissiben elfogadott jogszabály értelmében mostantól minden honatya csak a saját nevében szavazhat. Az új házelnök megválasztásakor azonban a szemtanúk szerint több távol lévő képviselő üres ülőhelye is „voksolt”, ezért az ellenzék hathatós rohammal elfoglalta az elnöki pulpitust

Vitalij Klicsko egyetért a blokáddal, szerinte ugyanis senkinek sincs jogában megsérteni a hatályos törvényeket, beleértve az országos képviselőket is. Márpedig az ilyen jelenségek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Ígéretének megfelelően tényleg nem vett részt a dulakodásban. Csupán közelről figyelte - elnéző mosollyal - kollégáinak amatőr ököltechnikáját. Mindenesetre elképesztő jelenet volna, ha ő is beszállna a közelharcba, és leosztana néhány taslit – persze csak annak, aki megérdemli…

A Klicsko-fivérek idősebbikje által alapított Ukrán Demokratikus Szövetség a Reformokért nevű párt vezéreként jutott be a legutóbbi választások során az ukrán parlamentbe, ahol az ellenzéki tömörüléshez csatlakozott. A pártja ukrán megnevezésének rövidítése találóan az UDAR, ami ütést vagy csapást jelent.

(Palkó István)