Vonzó pozsonyi karácsonyi vásár

2012-12-13 12:56:00 j.protic

hírkép

Pozsonyban hivatalosan már november 23-a óta tart a hagyományos karácsonyi vásár, amely a város legtöbb látogatót vonzó kulturális rendezvénye a téli szezonban.A vásárt - amelyre a határok közelségének köszönhetően mind többen látogatnak el Magyarországról és Ausztriából is - hagyományosan a főváros karácsonyfáján elhelyezett díszvilágítás felkapcsolásával nyitották meg az Óvárosháza előtti Fő téren..



Az idén komoly megszorításokat bevezető pozsonyi önkormányzat a spórolás jegyében takarékos izzókra cserélte a karácsonyfa égőit, amelyek felkapcsolásakor a villanyáramot néhány szobabiciklire szerelt áramfejlesztő segítségével termelték az ország legismertebb sportolói.

A vásárra látogatók az idei évben csaknem száz stand kínálatából válogathatnak, ezek jelentős többségében népművészeti termékeket, karácsonyi ajándékokat és díszeket árulnak. A standok bérlése iránt egyébként az idén a tavalyinál jóval kevesebben, mintegy feleannyian érdeklődtek, ez alighanem az internetes árverésen megállapított, meglehetősen magas bérleti díjaknak tudható be. A legjobb helyeken lévő standok napi bérleti díja ugyanis meghaladja a 600 eurót is. Emiatt az árak is meglehetősen borsosak, 2 dcl forralt bor pl 1,20 euróba, a sült kolbász 4-5 euróba, a cigánypecsenye 3-4 euróba kerül. Feltünő, hogy kevesebb a stand, mint tavaly volt, a Ferencesek terén csak a jótékonysági szervezetek bódéi találhatók, a hagyományosan árusok itt már nincsenek is jelen, egyszerűen túl magas volt számukra a bérleti díj.

Valamivel olcsóbban lehet jóllakni a másik helyszínen, a Hviezdoslav téren lévő standoknál, ez a tér az Óvárosi városrész fennhatósága alá tartozik és itt lényegesen alacsonyabb bérleti díjakat határoztak meg.

A város takarékossági intézkedései egyébként az adventi időszak egészére "láthatóan" kihatnak Pozsonyban, mivel az idén - a tavalyi kiadáscsökkentés után - ismét kevesebbet költött az önkormányzat a város egészének ünnepi kivilágítására is.

A takarékossági intézkedések - legalábbis az eddigi tapasztalatok alapján - nem voltak hatással sem a látogatók kedvére, sem számára, hiszen a főváros karácsonyi vásárának helyszíne, az Óváros tér nap-mint nap, főleg a délutáni órákban megtelik látogatókkal. Őket az idei évadban ismét színes kulturális műsor várja: a harminc napon át tartó vásár idején összesen csaknem 1200 fellépő előadását tekinthetik meg a látogatók a városháza előtt felállított hatalmas színpadon.