Belgiumba menekíti vagyonát Depardieu

2012-12-10 17:45:00 j.protic

hírkép

Belga területen vásárolt magának lakhelyet Gérard Dépardieu francia színész, hogy kevesebb adót kelljen fizetnie – erősítette meg a belga médiának egy határ menti település polgármestere.

 

 



A 63 éves filmsztár a magas adók elől menekülő francia szupergazdagok kedvelt falucskájában, a Lille francia nagyvárostól mindössze 20 kilométerre, közvetlenül a határ túloldalán fekvő Néchinben vásárolt ingatlant és jelentkezett be állandó lakosként. Már november elején elterjedt a szóbeszéd Franciaországban, hogy Depardieu Belgiumba menekítette vagyonát, de eddig senki nem erősítette meg a hírt.

Vasárnap azonban a Néchint is magába foglaló nagyközség, Estaimpuis polgármestere, Daniel Senesael megerősítette az RTBF és az RTL belga tévétársaságoknak, hogy a francia filmcsillag ott vásárolt lakóingatlant, mégpedig valóban az előnyösebb adózási feltételek miatt.

Belgium nincs vagyonadó, nem kell adót fizetni az ingatlaneladásból származó többletjövedelem után, és kedvezőbbek az öröklési szabályok is. Ezen előnyök megszerzéséhez nem szükséges a belga állampolgárság, elég belgiumi lakóhellyel rendelkezni.

A festői fekvésű Néchinben van a lakhelye az Auchan áruházláncot tulajdonló Mulliez család több tagjának is.