Melegrekord dőlt meg a Chopokon

2012-11-27 03:55:00 j.protic

hírkép

Több mint 50 éve jegyzett hőmérséklet-rekord dőlt meg a szlovákiai Alacsony Tátra egyik legismertebb hegycsúcsán, a több mint 2 ezer méter magas Chopokon, ahol napközben közel plussz 5 Celsius-fokot mértek.



Egymás után dőlnek meg a novemberi melegrekordok Szlovákiában. "Katalin-napkor az ötödik rekord meleg napot jegyezhettük fel. Vasárnap a levegő hőmérséklete a Chopokon 4,8 °Celsius-fok volt - mondta Pavel Faško klimatológus hozzáfűzve, legutóbb 1958. november 25-én mértek hasonló értéket.

Pavel Faško lmondása szerint a meleg levegő déli irányból történő áramlása most leginkább a magasabb légköri rétegekben érvényesül. Ez a meleg légáramlat az oka annak, hogy pénteken Szlovákiában sehol sem volt talaj menti fagy. Másnap csak a Chopok, Lomnici-csúcs (Lomnický štít) és a Csorba-tó (Štrbské pleso) magaslati állomásain jegyeztek fagypont alatti értéket a nap folyamán.

A Magas Tátrában, a Lomnici-csúcson szó szerint meleg van, ami csöppet sem szokványos. "A levegő hőmérséklete ott ebben az évszakban -20 fok alá süllyedhet. 1989. november 25-én például -23,0 °Celsius-fokot mértek itt – jegyezte meg Faško.

Összefüggő hótakaró jelenleg sehol nem fordul elő Szlovákiában, még a legmagasabban fekvő pontokon sem, pedig lassan beköszönt a december.